Adsense-top

Пенсионери настояват минималната пенсия да бъде равна поне на прага на бедност

Пенсионери настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. 
„Това казаха председателят на Българската асоциация на пенсионерите-София Николай Говедаров и Тодор Стамболов – главен координатор на организацията на пресконференция в Националния пресклуб на БТА .
Сега линията на бедност е 321 лева, догодина ще бъде 348 лева.
Пенсионерите искат още и преизчисляване на пенсиите за стаж и възраст, съобразно стандарта на живот в годините на осигуряване, както и ежегодно преизчисляване на пенсиите. 
“Ако съм работил 1990 година и съм взимал 500 или 300 лева, за онова време съм вкарал определени пари в системата спрямо жизнения стандарт тогава, а държавата чрез различни закони отнема възможността ми да си получа внесените парите за спокойни старини”, коментира Говедаров.
Пенсионерите настояват още и за отпадане на тавана на пенсиите. 
Държавата е поставила ограничителен праг още преди години, за да не изплаща реалните пенсии на миньори, летци и т.н , каза Говедаров и допълни, че всички суми, които не са изплатени в годините заради действащия във времето таван могат да бъдат ползвани за увеличение на минималната пенсия.
БАП прави национална безсрочна подписка “Пенсионерски протест” с исканията за промяна в размера на пенсиите, като не събира подписи в столицата, както и в областните центрове, които по думите на Говедаров, не отразяват действителността в изчезващите села и малки градове.
В подписката вече са се включили 8342 реално протестиращи граждани от 56 населени места на България. 
Всички те са посочили имената и адресите си. Говедаров отбеляза, че подписката не е приключила и участниците в нея непрекъснато се увеличават. 
По думите му хилядите бедни, отрудени, инвалидизирани пенсионери не могат да си позволят да платят транспорт и да протестират пред Народното събрание.

24 Часа

1 коментар:

  1. Но защо от София пенсионерите да не протестират.От една година съм пенсионерка вече с328лв.пенсия,с39години трудов стаж,работила съм като апаратчик във Химико фармацевт.завод,лаборант в Арома,последните 17год.като обслужващ персонал в МО.Ьащо ми е толкова пенсията?Никой не може да ми каже.

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...