Adsense-top

Дори геребрите не виждат смисъл и го удариха на уволнение - не идват на работа, НС не сърба кворум... Цветанов се моли в стаята на ДПС...

Липса на кворум провали пленарното заседание на Народното събрание днес само половин час след утвърденото официалното работно време - 9.00 часа.
След три неуспешни опита, разкъсани от почивки, за да дойдат отсъстващите, в залата бяха регистрирани само 106 депутати. Освен от ГЕРБ и ОП, депутатите на Марешки също се регистрираха.
Както самият Бойко Борисов е определил от 2013 г., "кворумът е работа на управляващите" и опозицията не носи никаква вина за него.
Освен това, БСП от няколко седмици е официално извън залата и е "сред народа". Има само 5-6 човека дежурни, които не могат да попълнят липсващите, тъй като ГЕРБ и Марешки общо събраха само 106 човека.
При следващите два напъна за събиране на кворум ДПС остави само двама-трима свои представители в пленарната зала и въобще не влезе.
Предварителна договорка между БСП и ДПС не е имало, но и двете опозиционни партии реагираха на момента, в синхрон при вида на отсъстващото мнозинство в пленарната зала.
Кворумът е ангажимент на мнозинството, напомни опозицията, която следвала примера на ГЕРБ от септември 2013 г., когато депутатите на Бойко Борисов също отказваха да се регистрират и твърдяха, че отговорността е на мнозинството да си събере кворума.
"Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията, това е цитат, не е мое твърдение", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите. Веднага след първоначалните коментари на политическите сили в кулоарите лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе забелязан да влиза в стаята на ДПС.
Според секретаря на ПГ на левицата Филип Попов пък този парламент бил толкова изчерпан, че дори депутатите от мнозинството не виждали смисъл да идват на работа, а колегата му Александър Симов също напомни, че просто следват примера на ГЕРБ от 2013 г., когато не се регистрираха. Зам.-шефът на ПГ на БСП за България Христо Проданов пък обеща всички 79 души да дойдат в пленарната зала, когато кабинетът тръгне да подава оставка.
От Воля обаче застанаха зад управляващите, за пореден път. Депутатите на Марешки пуснаха позиция, в която се казва, че са в парламента, за да работят. "Как да обясним на майките на децата с увреждания, които една година стоят пред сградата, че на ДПС и на БСП нещо им е хрумнало и провалят парламентарния ден? А уж декларират, че мислят за проблемите на народа!", се посочва в становището им.
Председателят на НС Цвета Караянчева се притесни, че заради проваления пленарен ден изостават важни закони и се закани с орязване на надницата на всики отсъствали и нерегистрирали се. Промени в закона за местното самоуправление беше първата точка в дневния ред, който предвижда варианта общинските охранители да имат полицейски функции и който социалистите не подкрепят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...