Adsense-top

Докторка от "Пирогов": През социализма беше изключение да докарат дете, блъснато от кола, днес всеки ден ни карат... Що за държава направихме...

Сутринта бе излъчен репортаж за детската травматология на "Пирогов".
Стандартните проблеми - министри и директори крадат, а докторите работят за операционна маса от 30 години. Техника се намира само с дарения, за което и беше репортажът. А специалистите напускат, заради ниски заплати. Има текучество.
Но ми направи впечатление нещо друго. Една докторка - позадържала се в тази болница, каза че в началото на кариерата и - някъде през 80-те, било изключителна рядкост да докарат дете, блъснато от кола.
А днес, каза докторката - всеки ден се случва, работата ни е ужасна...
Всичко това може би трябва да ни накара да се замислим. Що за полиция имаме, що за "книжки" издаваме, що за ремонти на улиците правим, как минават прегледите на колите...
При социализма имаше по-малко коли, но пък бяха на класи под сегашните. Бяха Лади и Москвичи. Та те дори нямаха ABS, а "зимни гуми" се слагаха по изключително изключение.
Въпреки това, тогава със стари технологии - по-висока безопасност.
А днес имаме Фолксвагени и Мерцедеси, дори най-старите са по-нови от ония Лади.
И какво? Болниците пълни с пострадали деца...
От друга страна, тогава имаше и достъпен градски транспорт - по 6 стотинки билетчето.
И хората по-малко ползваха тези коли. Сега терорът на властта над народа с 1,60 билета превръща София в ад от автомобили.
И в тези автомобили е пълно с водачи, които не заслужават книжките си. То дори официално вече критериите са много занижени. Някога имаше "полигон". Сега няма. Това е съвсем законно.
Броят часове е по-малък.
А прегледите - сервизът гледа да вземе парите, а не дали колата става за нещо. Пускат се всякакви таралясници.
Никак не върви на добре държавата с тоя капитализъм. Никак не върви добре.
Германия не е социалистическа, но там книжка се взима по-трудно от в соц-България. И прегледите са читави.
Значи може!
Но дали някой от властта иска? Или е по-изгодно да продаваме книжки за милиони, а Кольо Босия да прави гладни стачки и никой да не му обръща внимание...

Добри Божилов
25-09-2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...