Adsense-top

Politico: Русия се ядоса, след като ЕС наложи санкции на компании, които строят Кримския мост

Русия се ядоса, след като Европейският съюз наложи санкции на компании, участвали в строежа на Кримския мост, свързващ Таман с Керч на наскоро възвърнатия в състава на Руската Федерация Кримски полуостров, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
Съветът на ЕС във вторник добави шест компании в санкционния списък заради тяхното участие в строежа на най-дългия европейски мост.
„Чрез техните действия те допринесоха за консолидирането на руския контрол върху незаконно анексирания Кримски полуостров, което още повече подрива териториалния интегритет, суверенитета и независимостта на Украйна“, заявиха от Съвета чрез съобщение.
Сега активите на санкционираните компании в ЕС ще бъдат замразени, а европейските граждани и компании не могат да позволят на предприятията да използват своите средства.
Попадналите под ограничителните мерки компании са: Институт Гипстроймост, фирмата, изготвила проекта за моста. 
ПДСЦ Мостотрест, която отговаря за поддръжката на моста, ДСЦ Пристанище Залив, която строи железопътната линия по моста, Стройгазмонтаж, основната строителна компания, участвала в изграждането на съоръжението и нейната дъщерна компания Стройгазмонтаж-Мост, а последната е ВАД, построила пътното платно над моста, както и подходните пътища.
Стройгазмонтаж е собственост на Аркадий Ротернберг, един от близките на Владимир Путин, който вече е в санкционния списък заради предполагаемата му роля в руската интервенция в Украйна, пише изданието.
Общо, 44 компании и 155 лица са санкционирани от ЕС във връзка с присъединяването на Крим. 
През юли към списъкът бяха добавени нови лица и фирми.
В изявление от сряда, Министерството на външните работи на Русия определи ограничителните мерки срещу шестте компании като „окаяни“.
„Очевидно, свободният избор, който кримчаните направиха да се завърнат в Русия тревожи Европейския съюз“, смятат от ведомството.
„Може ли да има някакво алтернативно обяснение на факта, че след 2016 година европейския санкционен списък се разширява с добавянето на почти изцяло само руски граждани и организации, които по един или друг начин са участвали в успешното демократическо развитие на Крим и Севастопол в рамките на Руската Федерация?“
Освен това от министерството обвиниха Брюксел, че се бърка „за пореден път във вътрешните работи“ на Русия и обвини Украйна и ЕС в опит да изолират Крим след референдума през март 2014 година. 
„Никой не трябва да се учудва, че гражданите на Крим избраха... да свържат бъдещето си с Русия“, заявиха още от Министерството на външните работи на Русия.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...