Adsense-top

Euronews: В отговор на санкциите Русия ще се откаже от разплащане в долари

Министерството на финансите потвърди, че постепенния преход във външнотърговските разплащания в национална валута се осъществява в Русия вече няколко години, предава Euronews. 
Според министъра на търговията Денис Мантуров, новите санкции на САЩ негативно ще се отразят върху доставките на руски стоки за трети страни, затова Москва е способна да се откаже от използване на долара при разплащания с тях.
В отговор на новите санкции Москва е готова да се откаже при външнотърговските си плащания от долара. 
Това заяви министърът на промишлеността и търговията на Русия. 
Според него санкциите на първо място ще се отразят негативно на доставките на руски стоки за трети страни и в търговията с тях ще може да се мине на рубли или техните национални валути.
ВЯЧЕСЛАВ ХОЛОДКОВ, експерт на РИСИ: Отказът от използване на долара в търговските плащания е удар по американската икономика, това е нашият отговор на американските санкции. 
Сигурен съм, че и по-нататък ние ще използваме този канала за да отговорим на Америка така, както заслужава.
Идеята за преминаване към рублата поддържа и руското Министерство на финансите. 
Там отбелязват, че прехода при разплащанията в национална валута се осъществява вече фактически пет години.
Новият пакет антируски санкции от страна на САЩ влезе в сила в сряда. 
В частност ограничения се налагат и върху енергийния и финансовия сектори, редица държавни предприятия и крупни бизнесмени, а също и върху руския национален суверенен дълг. Във Вашингтон новите санкции свързват с делото на двамата Скрипал. 
В Москва наричат обвиненията за използване на отровни вещества голословни и говорят за политико-икономически цели на антируските ограничения.

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...