Adsense-top

Добрев: Правителството разпределя на тъмно стотици милиони

Докато тече скандалът с Митьо Очите, в тъмното се разпределят поредните огромни порции – кабинетът разпредели 111 млн. лв.
 Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Провокирани сме да се съберем и коментираме теми, които остават зад кулисите. 
Докато по медиите тече скандалът какво се случва с Митьо Очите, кой е Бенчо Бенчев и докато прожекторите са насочени натам, в тъмното се разпределят поредните огромни порции. 
Надявам се да сте проследили последното решение на МС, което още не е публикувано в Държавен вестник и за новото разпределение на 111 млн. лв“, каза Добрев. 
Той отчете, че това е третото постановление за една година управление на ГЕРБ. 
По думите му това се случва без всякаква санкция. 
„От постановлението 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн. лв., а 34 общини на ДПС и близки до ДПС получават 28 млн. лв. 
Ей така, между другото, докато вървят разни скандалчета“, каза Добрев и обърна внимание, че едва 5 общини от БСП получават някакви средства. 
"Купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон?", попита Добрев. 
Той разкритикува последното разпределение на пари за общините чрез постановление на Министерски съвет. 
Той обърна внимание, че село с 200 души получава 1 млн. лв. за асфалтиране. 
„Няма пари за майки, нито за социални мерки, но има пари за асфалт - в село с 200 жители. 
Може би като се прибират козите да не си цапат копитата. 
Ние от БСП с нашите представители в местната власт няма да оставим тези неща така“, посочи Добрев. 
Той отчете, че с три постановления този Министерски съвет е разпределил 360 млн. лв за по-малко от една година. 
„250 млн. са раздадени на общини на ГЕРБ. 
В този тежък за ГЕРБ момент - купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон? 
Опитва ли една година преди местните избори да купи изборите“, попита Добрев. „Защото в тези списъци, с общини, няма нито лев за бедстващи общини, за наводнени“, каза още той. 
БСП настоява за спешно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. Това заяви от своя страна кметът на Община Троян и член на Националния съвет на БСП Донка Михайлова. 
„Ние, кметовете от БСП, ще внесем това предложение до дни. Ще искаме публичност от страна на Министерство на финансите за критериите, по които се определят общините, които получават средства“, каза Михайлова. 
„Ще настояваме за предоставяне на адекватни средства на тези близо 100 общини, които години наред не са получавали такива от републиканския бюджет. Считаме, че правителството дължи компенсация на над 2 млн. български граждани“, каза още Донка Михайлова.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...