Adsense-top

Пиян мъж спи в колата си в Пловдив, полицаи го накараха да я премести, и му взеха книжката, че "карал пиян"... БойкоЛенд...

Пиян мъж се раздели с книжката си за 12 месеца и получи 1000 лева глоба, след като пловдивски катаджии го „хванаха” да кара пиян.
Интересна подробност е, че водачът е бил санкциониран от униформените, след като по тяхно указание подкарал колата.
Мъжът сметнал, че неправилно е бил санкциониран, но е загубил и двете дела в Районния и Административния съд.
Историята се е разиграла в началото на януари. Изпратен е бил от дежурен към сектор Пътна полиция поради постъпил сигнал на тел.112 за автомобил, спрял в кръстовището на Пещерско шосе и ул. „Белица”.  В него имало лица, които спят, а автомобилът пречил на движението.
Полицаите помолили водача да изтегли колата от кръстовището, защото местоположението му било опасно, с указание да спре на бензиностанция на „Лукойл”. Преди указанията да премести колата обаче, полицаите изпробвали с дрегер мъжа на шофьорска седалка, а той отчел 1,02 промила алкохол.  Водачът обяснил, че е дошъл от село Рогош при приятелката си и чакал чичо им да ги вземе, тъй като били пили.
Въпреки че е бил употребил алкохол и това е било ясно на полициите, той преместил автомобила от кръстовището на бензиностанцията, която била на 100 метра,  по указание на униформените. Те също се преместили на обекта и тогава санкционирали шофьора, с мотив, че  карал под въздействие на алкохол.
Мъжът от село Рогош е завел дело срещу  решението на полицаите, тъй като според него той е бил под влиянието на алкохол и състоянието му не е позволявало да контролира психофизическите си реакции. Според защитата му той не е могъл да възприеме отправеното до него нареждане за очевидно нарушение, а контролните органи по никакъв повод не е следвало да предоставят управлението на пияния мъж.
Въпреки жалбата на санкционирания водач, магистратите са категорични, че констатираното нарушение е безспорен факт. Пред съда не били представени и доказателства, че той не е могъл да контролира психофизическите си реакции. Поради тази причина Административният съд е приел,че наказаният шофьор е можел да откаже да изпълни разпореждането на полицията. Тогава той можел да се позове на чл. 25 от Закона за административните нарушения и наказания, който гласи:
„Когато извършителят на административно нарушение е действувал в изпълнение на неправомерна служебна заповед, дадена по установения ред, той не носи административнонаказателна отговорност, ако заповедта не е съдържала очевидно за него нарушение”.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: Трафик Нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...