Adsense-top

Р. Гечев за фалита на „Олимпик“: Те са спретнали организирана престъпна група за пладнешки обир!

Клиентите на фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“, които не са сключили договор с друг застраховател от днес остават без „Гражданска отговорност“. Засегнати от фалита на дружеството са 197 551 българи, като стойността на прекратените полици на компанията в България е 9 350 000 лв. 
От Комисията за финансов надзор (КФН) съобщиха, че вече 66 хиляди автомобила имат нови полици "Гражданска отговорност" към други застрахователи. 
От МВР пък обявиха, че дават няколко дни гратисен период на шофьорите, които не са сключили нови застраховки. 
В този период те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. 
Депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев, бивш министър на икономиката, коментира ексклузивно за ПИК ситуацията около фалиралото дружество, доколко адекватна е реакцията и органите и какви стъпки трябва да се предприемат. 
- Проф. Гечев, коментарът Ви по скандала на седмицата, свързан с фалита на застрахователно дружество „Олимпик“? 
- Фалитът на застрахователно дружество „Олимпик“ е поредното доказателство за трагичното състояние на българската държавност, за професионална безпомощност и престъпна безотговорност. 
Ятото от „калинки“ прави и невъзможното за да счупи клона на който седи. 
Това дружество е регистрирано в Кипър, и от публично достъпната информация разбираме, че то има единствен задграничен клон в България. 
От пет години тези „юнаци“ вършеят най-спокойно из нашия застрахователен пазар, достигайки почти десет процентов дял при застраховките „Гражданска отговорност“. Става дума за над 270 хиляди фирмени и лични автомобили. 
Към тях трябва да прибавим и десетки други застраховки на болници, общини и др. публични институции. 
Всички те сега са оставени на произвола на съдбата. 
Договорите са прекратени и потърпевшите сега за своя сметка трябва да купуват нови застраховки. 
С една дума, държавата отново унижава гражданите си, така както стана при грабежа на КТБ, при срива на търговския регистър, при несполучливият, засега, опит да се присвои огромна част от електроразпределителната система на страната и т.н. 
- Как тогава тази фирма се е появила в България? 
- Чак сега става ясно, че държавните ни органи не знаят със сигурност кой е действителният собственик на ЗД „Олимпик“ и защо той „изнича“ от данъчния рай и перачницата на пари Люксембург. Нашите „държавници“ май са били затворили и двете си очи по въпроса как така тази фирма има клон единствено в България и игнорира другите страни от ЕС. Ами те в самия Кипър имат едва десетина хиляди застраховки. Възниква детския въпрос дали това е от любов необяснима към красивата ни страна или пък тук са спретнали организирана престъпна група за пладнешки обир. А даже и най-тъпата „калинка“ би следвало да е забелязала този прелюбопитен факт. Но не е забелязала, и в продължение на пет години от страната ни е изнесен национален капитал от порядъка на поне 80-90 милиона евро. 
- Доколко е адекватна реакцията на органите по скандала? 
- Реакцията на Комисията за финансов надзор (КФН) е фатално и необяснимо закъсняла. Какво са чакали, след като още в отчета на компанията за 2016 г, публикуван в нейната интернет-страница, е отбелязано черно на бяло, че тя отчита загуба от 13.8 млн евро! И то при отчетени приходи от застрахователни премии в размер на 21 милиона евро - основната част от България, разбира се. Е, и какво правят КФН, ДАНС, Министерството на финансите и цяла верига от други блеещи институции чак до месец май 2018г.? Нищо, стоят и престъпно бездействат докато фалиращата застрахователна фирма отива към дъното и продължава да завлича десетки милиони лева. 
Скандални са опитите на държавните ни институции, особено КФН, да се оправдават с това, че видите ли нещата били в ръцете на Кипърския регулатор. Те ли не знаят, че Директивата IDD/2016 (Директивата за дистрибуция на застрахователни продукти) дава сериозни права на местните регулатори да се намесват в дейността на клоновете и да алармират. Например, член 22 на Преамбюла постановява: „В случай на откриване на клон или установяване на постоянно присъствие в друга държава-членка е целесъобразно отговорността за изпълнението на разпоредбите да се разпредели между държавата-членка по произход и приемащата държава-членка. Въпреки че компетентният орган на държавата-членка по произход следва да продължи да носи отговорност за спазването на задълженията, свързани с дейността като цяло (например правилата относно професионалните изисквания), при същите условия, както в случая с предоставянето на услуги, компетентният орган на приемащата държава-членка следва да поеме отговорност за прилагането на правилата относно изискванията за предоставянето на информация и извършването на дейността по отношение на услугите, предоставяни на територията на приемащата държава-членка. При все това, ако компетентният орган на приемаща държава-членка научи за извършвани на нейната територия нарушения на задълженията, по отношение на които настоящата директива не възлага отговорност на приемащата държава-членка, той следва да информира компетентния орган на държавата-членка по произход, който в такива случаи следва да е задължен да предприеме подходящи мерки. И по нататък, „…компетентният орган на приемащата държава-членка следва да има правото да се намеси, ако държавата- членка по произход не предприеме подходящи мерки или ако предприетите мерки са недостатъчни“. 
И тук шикалкавенето и измиването на ръце от всичките безотговорни държавни институции приключва! Защото нашите институции очевидно не са си мръднали пръста до последния момент, до последните левчета изнесени от тези крадци. Това е положението. Макар и късно, трябва да се търси политическа и съдебна отговорност от всички лица, които са оторизирани с власт, но не са я упражнили, нанасяйки ни огромни финансови и морални загуби. 
- Доколко може да се очаква възстановяване на нанесените щети? 
- За съжаление, едва ли ще можем да възстановим нещо от нанесените щети. Първо, това не е фирма, която има някакви значими недвижими активи в Кипър. От разпродажбата там на стари компютри, няколко бюра и столове, най-много да си купим няколко бутилки студена минерална вода. Второ, Кипърският регулаторен орган ще защити интересите на собствената си страна. Какво ги е грижа за безхаберието на българската страна? Затова и представителите на КФН мрънкат по телевизиите и няма как да кажат нищо конкретно – кога, кой и колко ще плати на излъганите застраховани семейства и институции.


Автор: Васил Георгиев, ПИК
Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...