Adsense-top

Владимиров, бивш шеф на РПУ-Бургас: Аз съм работодателят на Очите

Иван Владимиров - управител и съдружник на фирма "Аркус", в която консултант е Димитър Желязков очите, говори тази сутрин пред БТВ. "Аз съм актуалният работодател на Димитър Желязков - Очите", отговори на въпрос той.
По думите му тече процедура по освобождаването му от фирмата, заради здравословното му състояние. "Той няколко пъти ход в Турция за консултации в болница. Там го оперираха", заяви Иван Владимиров.
Разбрах от медиите, че е бил придружаван от Бенчо Бенчев, допълни той.
Той заяви, че работата с Димитър Желязков е както с всеки друг служител. Неговите задължения основно бяха за намиране на обекти, които да вземем под охрана, заяви Владимиров.
Иван Владимиров е бил началник на няколко РПУ-та в Бургас. Той обясни, че е бил морален и честен полицай, а отношението му към престъпниците винаги е било като към всеки човек. "Аз уважавах достойнството им и така се държаха и те с мен", твърди той. 
"Преди имаше цяла служба, която търсеше работа на хора, които са излезли от затвора. Не виждам каква е пречката, след като е изтърпял наказанието си, да започне работа", това каза още Владимиров, обяснявайки как е наел на работа човек, който се е самопровъзгласил за лидер на престъпна група, която разпространява наркотици. 
Преди време Димитър Желязков излезе пред съда и обяви, че той е назначил шефа си, след като го е "откраднал" от друга охранителна фирма. Иван Владимиров е убеден, че Очите не е казал това и че именно той е шефа, а не Димитър. Според него застреляният охранител на Желязков му е бил само приятел и не е работел лично за него.  Попитан от къде са тези четвърт милион, които са минали през фирмата, той отговори, че е документално подготвен да отговори, но всичко го има черно на бяло. 
Случвало ми се е да работя по профилактични мероприятия. 
Престъпления извършени от него, не съм разследвал, заяви Иван Владимир, който е бил полицай.
Той обясни, че целта на наемането на Димитър Желязков във фирмата е била комерсиална - да се използват връзките му.
"Работата с Димитър Желязков е като работата с всички останали служители. 
Има си работа, която се изпълнява. 
В края на 2015 г. предложи негов познат да го вземем на работа и да използваме контакти и личните му връзки. 
Нашата работа е с контакти, с връзки, да поемем охрана. Не му зная контактите и връзките на Димитър Желязков-Очите. 
Заплатата е лично договорена с мен. 
Задълженията му са намиране на обекти, които да вземем и да охраняваме, защото това ни е работата. 
Може би най-добре ще ви обясни самият той как протича деня му на работа", допълни той. 
Управителят на „Аркус – Сигурност Бургас” твърди, че Желязков е назначен на работа през 2015 година. 
"Негов познат ми предложи да го взема на работа, защото огромна дейност от работата ни е свързана с много връзки, каквито той определено има. 
Този човек, който ни запозна, не представлява интерес за медиите. 
Аз не му знаех контактите и връзките, докато не видях резултат. 
Аз се познавам с него от близо 20 години, но не сме имали контакти от поне 15 години след като сме се запознали. 
Аз се пенсионирах 2004 година и не го бях виждал до 2015 година", разказа още той. 
Аз бях морален полицай. 
Запазих морала и след това.
Преди време имаше цяла служба, която да търси работа на хора, изтърпели наказанието си в затвора. 
Не виждам нищо лошо в това. 
Нашата цел да наемем Очите е комерсиална. 
Всеки идва с обещание, че ще е ефективен в дейността си. 
То се проверява по време на работа. 
Около 300 служители има.
Служителите викат „шефе“ на Димитър Желязков, защото може да изпитват респект към него. 
Той не им е началник. Обръщам се към него: „Димитре“.  Не знам дали има човек, който не познава Очите.
С Бенчо Бенчев се познаваме от 25 години. Много добър човек, помагал на много хора. Не гледа кой от коя партия е. И да е помагал на политици, не е възможно да съм в течение. Дали е давал или не, той знае. Спонсорирал е мероприятия. Не знам какво е правил Бенчо Бенчев с Димитър Желязков.
Охранителната фирма, свързвана с Митьо Очите и Бенчо Бенчев, е спечелила обществени поръчки за близо четвърт милион лева, показва проверка в регистрите на фирмата, в която Димитър Желязков се води консултант.
От община Несебър охранителното дружество печели и най-голямата си поръчка – на стойност над 100 000 лева.
Бизнес там има и общинският съветник от коалиция „Сила” в Несебър Пейко Янков, който вече седмица се издирва по обвинение за участие в организирана престъпна група на Очите. Сумата, на която възлизат всички обществени поръчки на фирмата, е 248 324 лева.
Димитър Желязков – Митьо Очите работи в „Аркус – Сигурност Бургас” от 2015 г. Това потвърждава управителят на фирмата пред агенция „Флагман”. „Той работи при нас от 2015 г., има трудов договор, ползва болнични, докато продължително се лекуваше след инцидента през юни 2016 г. в Слънчев бряг. Работи в маркетинговия отдел, занимава се с търсене на обекти”, казва управителят Иван Владимиров.
Година след назначението на Желязков „Аркус – Сигурност Бургас” печели поръчка за точно 104 004 лева – сума, която община Несебър плаща за охраната на двата пропускателни пункта в стария град. Договорът по обществената поръчка е за двата летни сезона на 2016 и 2017 г. На „Аркус” е поверил охраната и собственикът на бетоновия възел в Несебър и общински съветник от коалиция „Сила” Красимир Мавров.
Сред големите клиенти на охранителната фирма е и община Айтос, която плаща над 67 000 лева за сигурността на редица свои обекти – административната сграда, училище, детски градини, дом за стари хора , както и гробищния парк. „Цената е доста ниска, но това нас ни устройва. Ни най-малко пък точно на мен ще окажат някакво влияние и точно тези охранителни фирми. Знаете много добре, че се познаваме с всички”, заяви кметът на Айтос Васил Едрев.
Кметът на Айтос, който е бивш директор на полицията в Бургас, твърди, че няма избор – две фирми от години си делят охраната на целия град. През 2016 г. териториалното поделение на НОИ в Бургас и филиалът в Поморие са възложили своята охрана срещу сумата от близо 50 000 лева за две години. Тази година е избран друг охранител.
„Ако бяха предложили по-ниска цена, пак те щяха да спечелят”, коментира Енчо Жеков – директор на ТП на НОИ – Бургас. „Аркус” има действащ договор с Агенция „Митници” – срещу 31 000 лева за две години. „Фирма „Аркус” не охранява Митница Бургас, нито обекти на Митница Бургас на територията на Пристанище Бургас”, каза говорителят на Митница Бургас Катя Иванова.
Фирмата обаче се грижи за техническата охрана на почивната база на митниците в Ахтопол, както и на части от сградите в Несебър и Ямбол.
Междувременно съдът в Истанбул все още не е назначил ден, в който съдебен състав да разгледа молбата на страната ни за екстрадицията на Димитър Желязков, казаха от спецпрокуратурата. Законовият срок за връщането на Митьо Очите изтича на 4 септември.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...