Adsense-top

Царя се прощава с ”Врана”, но взема над 1 млн. за ремонти

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца ”Врана”, парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.
Това реши съдия Петя Алексиева от СГС.
Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. 
Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.
Реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. 
Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. 
През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.
Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. 
Площта на парка е 992 дка.
Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.
Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.
Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. 
Както и по другите "царски" дела, съдия Алексиева приема, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. 
Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.
Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. 
Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.
"Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. 
И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството", обясняват юристи.
По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.
Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и характерните детайли по фасадите на стария дворец са реставрирани. 
За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.
Освен делото "Врана" в полза на държавата са решени и споровете за дворците "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица" и стопанството "Врана", което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за "Ситняково" и "Саръгьол" са и окончателни. 
И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.
Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...