Adsense-top

Пак ни прецакаха благодарение на дипломати като министър Захариева, която гони кариера към апетитния Брюксел

Често днес се изисква т. нар. политическа коректност – историята не е слугиня на политиката, но политиците винаги са искали историята да го обслужва. 
Това обяви историкът акад. Георги Марков в предаването „Тази сутрин” на bTV.
Днес са малко историците с позиция, а Божидар Димитров беше такъв, каза Георги Марков за починалия си колега. 
"Загубихме един голям български историк, един сладкодумец. 
Имаме и други добри историци, които са сухари, а той умееше историята да я поднася достоверно и забавно", коментира акад. Георги Марков. 
"Днес малко историци имат позиция, повечето са приспособленци. 
Има и фондации, които поръчват музиката. 
Автоцензурата я нямаше при Божо", добави още академикът.
И припомни за какво е бил конфликтът му като директор на НИМ с президента (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов в края на 90-те години. 
Като шеф на историческия музей Божидар Димитров отказва да върне оригинала на Паисиевата история. 
"Днес има все по-малко такива хора. 
Политиците искат от историците да ги обслужват", каза още Марков.
"Както навремето имаше идеологическа цензура, сега има политическа коректност. 
Или както казваше другаря Живков - има голяма правда, има и малка правда", каза той.
Запитан дали ще бъдат направени компромиси в съвместните българо-македонски комисии, които трябва да изчистват спорните моменти между двете страни, академикът отговори: "Много ме възмути това, което каза министър Захариева - преговорите между Македония и Гърция нас не ни засяга! 
Гърците "си върнаха" Александър Велики и казаха - карайте се с българите за цар Самуил! 
Пак ни прецакаха благодарение на такива дипломати!"
Според него българските политици не защитават интерес на държавата ни в спора за името на Македония. По думите му настоящият македонски премиер Зоран Заев също е македонист, но „от друго котило”. Заев не е мръднал от тази фалшифицирана история в Скопие, категоричен е той.
„Македонската нация е създадена от Тито, въз основа на коминтерновата рецепта след Втората световна война. Ние отчетохме това национално престъпление на Георги Димитров и коминтерновците около него. Той самият е с корени от Македония”, коментира още историкът.
"140 години България само сменя своите "големи братя". Сега, въпреки че сме в ЕС има един голям брат Чичо Сам, който иска да изгони Дядо Иван от Балканите. В Македония има силно руско влияние чрез сръбското влияние. Затова САЩ искат Македония да влезе в НАТО. А Европейският съюз е морковът. Македония я влезе в ЕС, я не влезе, самата Общност не е стабилна!", твърди акад. Георги Марков.
Той подчерта "сателитния синдром" в българската политика.
"Такива като Захариева, които служат вярно на големия брат и се държат като европейски чиновници и не отчитат националния интерес. Последните четирима външни министри са извадени като от един калъп - те не са национални министри, те са европейски чиновници. Радват се, когато началниците в Брюксел ги тупат по рамото. Компромис в дипломацията могат да направят, но не в историята", продължи Георги Марков.
Македонската нация е на българска основа. Дедите им са българи. Крал Александър искаше да ги направи сърби, но Тито беше по-коварен - казва, вие не сте сърби, но не сте и българи, обръща внимание историкът.
Акад. Марков пожела историците, които са в съвместните комисии, да се държат като историци, не като дипломати, въпреки че повечето от тях са минали през външното министерство. За Захариева това е кариерата към Брюксел, като Кунева, утре ще стане част от европейската добре платена номенклатура, каза той в заключение.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...