Adsense-top

Джuхaдистuте в НАТО направиха "вътрешен съюз", гледат свирепо към Русия...

Днес 9 държави ще положат основата за нов механизъм за европейско сътрудничество в областта на отбраната – „Европейска инициатива за интервенция“, съобщи пред „Фигаро“ френският министър на отбраната Флоранс Парли.
В понеделник Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Франция, Португалия, Испания и Великобритания ще подпишат в Люксембург декларация за целта.
Прави впечатление, че това се силно русофобски държави, които се чудят как да увлекат цяла Европа в нова конфронтация с Русия.
Италия, която бе сред страните, проявяващи интерес към включване в този механизъм, но където правителството се смени след избори, „обмисля възможността за присъединяване, но не е взела окончателно решение“, уточни Парли.
Инициативата, която президентът на Франция Еманюел Макрон вижда като възможност за напредък в областта на отбраната, ще засили сътрудничеството между генералните щабове на европейските страни - членки.
Механизмът ще позволи те да реагират заедно по-бързо, извън рамките на НАТО и ЕС. Страните, които членуват в него, ще координират своите действия при планирането на сценарии за обща реакция на потенциални кризи, които могат да застрашат сигурността на Европа.
Такива сценарии според министъра на отбраната на Франция, са природни бедствия, намеса при конфликти, евакуация на граждани на страна - членка и др.
Отбраната на Европа изисква обща стратегическа култура, изтъкна Флоранс Парли.
Тя подчерта, че това ще даде възможност за по-бърза реакция, тъй като вземането на решения в рамките на ЕС е много бавно спрямо спешността на евентуална критична ситуация, която може да възниква в дадена европейска държава.
Механизмът също така представлява възможност Великобритания с нейния флот и ядрени оръжия да остане в рамките на европейската отбрана, въпреки „Брекзит“. „Става въпрос за инициатива, която позволява обединение с някои държави извън ЕС“, подчерта министър Парли.

Източник: Вести.бг, с редакции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...