Adsense-top

Падналият военен хеликоптер е носел флага на парада на Гергьовден. Военната ни мощ се разпада и взима жертви в мирно време

Техническа неизправност е най-вероятната причина за инцидента с военния хеликоптер Ми-17 в Пловдив. 
Вертолетът се е завъртял на 180 градуса и е паднал на земята. 
При тежкия инцидент загинаха двама пилоти. 
Води се разследване.
Кореспондентът на БГНЕС обобщава информацията, станала ясна след близо двучасовото съвещание в авиобаза Крумово и дадения от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, ген. Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС, генерал Борислав Сертов- директор на Военна полиция и бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-та база брифинг за катастрофата. 
Там беше и ген. Андрей Боцев, началник на отбраната.
Като голяма трагедия определи министър Каракачанов инцидента, при който загинаха двама опитни пилоти – той изрази своите съболезнования към семействата и близките на кап. Пламен Пантелеев, 48-годишен, от Бяла, Русенско, и на кап. Стоян Неделчев, 45-годишен от Елхово.
Първият от тях има над 600, а вторият – над 500 летални часа, извършвали са това упражнение не един път. 
Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 метра, а задачата е била спасяване.
Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. 
Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата.
Третият член на екипажа – Алексей Каменов, е напуснал сам хеликоптера и е вървял стотина метра. В момента е на лечение в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив с фрактура на глезена и на ребрата. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София.
Рано е да се говори още за причината за катастрофата”, каза министър Каракачанов, но при тези условия най-вероятно става дума за техническа неизправност. Машината е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са предстояли 200 летателни часа.
С излизането на падналия Ми-17, авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общият им брой е пет.
30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата. Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента.
Фаталният полет на хеликоптера с борден номер 417 е бил четвърти за деня, предстояли са още два. Никой от предишните екипажи, летели с него същият ден, не е съобщил за технически проблем. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се изпълнява – от ниските.
“Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително”, каза още Каракачанов.
По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобазата ще бъдат прекратени. Оказа се, че това е същият хеликоптер, който вееше националния праг на военния парад на Гергьовден. 

БГНЕС, заглавието е редактирано от ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...