Adsense-top

Васалната дипломация и мишкуването на Борисов и Захариева със скандалната отмяна на срещите идва по внушение и инструкции на външни сили

Поведението на българското правителство в отношенията с Македония стана съвсем неадекватно и скандално. 
Да откажеш в последния момент планирана отпреди 3 месеца среща с държавния глава Георге Иванов с мотива, че не желаеш да се намесваш във "вътрешните работи на съседната ни държава", е меко казано израз на дипломатическо безсилие. 
Как така най-големият радетел за Западните Балкани и все още европредседател поне на хартия, отказва среща? 
Излиза, че щом го прави с други гости, значи се меси в техните вътрешни работи. 
Това, освен че е нелепо, говори и за нещо много по-срамно - такава раболепна васалщина във външната си политика България не помни. 
Защото е повече от видно, че мишкуването на Борисов и Захариева със скандалната отмяна на срещите идва по внушение и инструкции на външни сили, които не са съгласни с позицията на Иванов. 
А нашите изпитват неистов страх да не ги упрекнат, че по този начин биха я легитимирали. 
Не искали, видиш ли, да се намесват във вътрешните работи на Македония, но не пропускат ни срещи със Заев, ни момент да натрапват позивната карма "интеграцията в ЕС и НАТО не бива да бъде поставяна под въпрос".
"Щеше да е предателство, ако след срещата за 120 секунди между премиера Заев, външния министър и президента Иванов аз днес да се срещна с него", измъква се наш Бойко. Предателство към кого, г-н Борисов? 
Към опонентите на Иванов, към началниците ви от НАТО и ЕС или към България, за която новото име на Македония е като бомба със закъснител - с това и вие сте наясно. Каква по-директна намеса във вътрешномакедонския спор от това да заемеш нечия страна, както направиха премиер и външен министър вчера? 
Какво по-голямо падение от отказа да говориш с човек, с чието мнение не си съгласен? 
Или може би днешното посещение на Захариева у съседите ще е само разходка и театър? 
След случилото се можем да запитаме: осъзнава ли Борисов жалката си постъпка, която слага кръст на целия водевил, наречен Западни Балкани. Защото след нея последва и звучен шамар от самия Георге Иванов за "европейското ни лице" и пъчене. Каза ни го в прав текст и с достойнство: "Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си." Кратко и ясно.
А скандалът може да има и друга страна - щом президентът Радев ще се среща с Иванов, Борисов демонстративно трябва да откаже, само и само да се разграничи от нашия държавен глава. Пука му за България и нейния имидж! Но така става, ако имаш държава, а не детска градина, в която децата се цупят на инат. Цялата история се превръща във фарс, в едно лутане и объркване. Въобще - кукли на конци, васална дипломация. 

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...