Adsense-top

Един случай, който разкрива двойните стандарти в норвежките служби за закрила на детето

Детският психиатър и високопоставен експерт по защита на децата, 56-годишният Йо Ерик Бройн, който през 2010 стана самотен баща на две индийски сурогатни бебета, е осъден на почти две години затвор съгласно норвежките закони за детската порнография. 
Бройн е признат за виновен за това, че е притежавал и споделял огромно количество материали – около 200000 снимки и 4000 часа видео, които показват деца, подложени на брутално сексуално насилие.
В обвинителния акт срещу Бройн се казва: “Снимките и видеозаписите показват сексуално насилие, извършено от възрастни над деца, сексуални действия между деца, и деца, извършващи сексуални действия със самите себе си.”
Този случай е симптоматичен за системата на норвежките служби за закрила на детето (СЗД), известна като Барневернет) и отношението на нашите органи към нея. 
Той демонстрира двойните стандарти за това какво хората във властта вършат и говорят във връзка със строгото законодателство по отношение на децата, което те самите промотират и чрез което те упражняват власт.
Норвежката полиция е била уведомена от шведската полиция още през 2014, че Бройн притежава тези материали. 
Бройн обаче е продължил да работи като експерт и детски психиатър в системата на СЗД няколко години след това. 
Той е започнал да сваля тези материали с престъпно съдържание през 1997.
В продължение на много години той е бил много активен поддържащ участник в системата на СЗД, който се грижи за оценяването на родителите, от които СЗД има намерение да отнеме децата. 
Той е препоръчвал “спешност” при поемане на грижата за децата и настаняването им на тайни адреси, така че никога да не ги пуснат обратно при родителите им, поверявайки ги на приемна грижа докато пораснат. И няма грешка: всичко това е срещу семейства, където дребни или никакви неправомерни престъпни деяния не са извършвани срещу децата, както международно известният случай с децата на семейство Боднариу, които бяха отнети, защото родителите шляпнали децата, защото били непослушни.
Когато Бройн беше арестуван преди повече от година, неговите деца първо получиха разрешение да бъдат настанени при сестра му. Това е значително по-меко решение от обичайната практика на СЗД, в която има голяма съпротива срещу настаняване при роднини. Преди Бройн да бъде освободен от ареста, СЗД премести сецата при хора, които не са им роднини. Областната комисия (административна комисия, която функционира като първоинстанционен орган, вземащ решение в процедурата по грижите) обаче реши, че те трябва да бъдат върнати на Бройн, така че те се върнаха обратно при него от лятото на 2017. И все пак либералното отношение на част от органите, в случая по отношение на доказан педофил баща, който живее сам с децата си, е малко необичайно. В открито съдебно заседание Бройн заяви, че има педофилски наклонности, стимулирани от сексуални снимки и филми с момчета.
Норвегия се гордее със своята егалитарност. Трудно е обаче да видим някаква следа от нея в снизхождението спрямо психиатъра Бройн, който добре е живеел от системата на СЗД, действайки като един от професионалните експерти, разбили толкова много семейства, които се опитват да се справят при много по-скромно и трудно материално положение от самия него. По-скоро изглежда че е имало известно колебание в Областната комисия да подложи един от “своите” на отношението, обикновено отредено за семейства, които имат малък социален и професионален престиж.
Бройн дори използва децата си като оправдание да моли за присъда в обществените услуги, така че да избегне затвора и разделяне от децата. Неговата молба значително контрастира с продължителното разделяне, в чието налагането на семейства в случаите на СЗД той има опит. Като алтернатива Бройн предложи, ако той трябва да влезе в затвора, неговите брат и сестра да поемат грижите за по едно от децата.
Сещаме се за хилядите случаи, в които СЗД и техните психолози настояваха не само децата да бъдат лишени от своите биологични родители, но отказваха хора, напълно способни да полагат грижи, като баби и дядовци, чичовци и лели, по-големи братя и сестри, братовчеди и близки приятели на семейството, да бъдат взети предвид като евентуални приемни родители. Читателите от Индия ще си спомнят съпротивата да се позволи на децата от случая Бхатачариа да бъдат настанени при тяхната голяма фамилия, докато не се намеси индийското правителство.
В съда Бройн се оправда, казвайки, че не е показвал снимките с насилие на други хора, а ги е гледал сам, което според него е доказателство, че те не могат да навредят на никого. От организацията “Спасете децата” не са съгласни. Те работиха няколко години за да накарат политиците да спрат да използват израза “детска порнография” и вместо това да ги наричат “снимки на насилие”. “Да притежаваш такива снимки помага да се поддържа един пазар, който предполага насилие над деца. За детето това, че снимките се разпространяват, е ново насилие.
Това е сериозно, защото притежаването на материали с насилие може да доведе до приемане на насилието над деца за норма.”, казва Лине Хегна, директор по комуникациите в норвежката организация “Спасете децата”. Нито пък е възможно някой, който участва в работите на някои уеб-бази, които Бройн е използвал, да предотврати предаването на снимките на други хора.
Според адвоката на полицията Бройн “в голяма степен” се е признал за виновен по обвиненията. Но признанието за вина изглежда не е впечатлило съда, който казва:
“Обвиняемият е направил изключение от най-сериозния материал, за който твърди, че не е изтеглил съзнателно. Съдът намира обаче, че обвиняемият до известна степен банализира собствените си действия. Той обясни, че еротичният му интерес към малки момчета трябва да бъде свързан с хомосексуалните му наклонности.
Обвиняемият видимо съжалява, но отрезвяването изглежда е дошло едва след като е бил хванат. В съда той обясни, че не причинява вреда на децата, тъй като той не участва в производството, нито участва активно заедно с останалите, и че снимките, така или иначе, съществуват. Днес той разглежда това по-различно след разкриването на случая. Съдът смята, че това е сериозно, щом някой с неговата специална експертиза върху децата казва, че едва сега му идва на ум, че той е подложил тези деца на тежко насилие.
Освен това съдът разглежда като сериозно това, че един професионалист, който се очаква да бъда “защитник” на децата и младите хора, е поставил собственото си задоволяване и желания на първо място по този начин. Неговото признание дойде едва след като полицията конфискува материалите и има незначителна стойност за изясняването на случая.”
Бройн беше работещ член на Националната комисия за детето (НКД) до момента, когато полицията го обвини и когато комисията бе принудена да го изключи. НКД е комисия от експерти по психология, всеки от които е назначен от норвежкото Министерство за децата и равенството, за да оценява психологическите доклади на другите експерти в случаите, свързани с деца.
Самият Бройн изглежда не разбира последиците от този случай за работата си като детски психиатър с достъп до деца от позицията на доверие и власт. Той заяви в съда: “Моето сексуално предразположение ме доведе до тази ситуация.” Това не е така. Не е престъпление в Норвегия да бъдеш хомосексуалист, а само чувствата и желанията, разбира се, не са наказуеми.
Действията на Бройн са, които го доведоха до сегашното положение, а не сексуалното му предразположение. Във връзка със съдебното дело срещу Бройн тази година още веднъж беше назначен експерт, който да оцени възможните последствия върху неговите собствени две деца. В решението се цитира мнението на този експерт:
“Експертът счита, че X има способността да регулира собствените си чувства и действия, така че децата в ситуация на грижа не са изложени на офанзивен сексуален опит извън обичайния риск в дом с възрастни, които имат сексуален живот. Експертът посочва, че X, въпреки времето и усилието за теглене на материалите, изглежда не е пренебрегнал задачите си за грижа за децата.
Не се счита вероятно тази практика да се промени в ситуация на продължителни грижи. По-скоро експертът смята, че последиците от незаконната дейност на бащата за сваляне на материалите ще обремени децата с това, че той може да получи затворническа присъда и че СЗД се е намесила в семейството.”
Така тази оценка на обществено назначения експерт за положението на децата на неговия/нейния колега е, че бащата е надежден, няма изгледи да представлява някаква опасност за тях, макар че те скоро ще бъдат на възраст, която е предпочитаната възрастова група за неговите търсения на снимки и видео и че наказателната система и СЗД ще им причинят вреда?
Тези наблюдения са интересни, тъй като армията от професионални психолози, наета от СЗД, обикновено настояват, че намесата на СЗД и тяхната собствена в семействата е банално натоварване или изобщо никакво натоварване върху децата и родителите, “ако при разследването се окаже, че грижите са добри”. Също така те обикновено настояват, че отнемането на деца от грижите на техните родители е изцяло добро за децата, ако психолозите и социалните работници “преценят” така.
Това изглежда пример как оценките и прогнозите в сектора на СЗД често обслужват себе си до крайност.
Медицинският лиценз на Бройн е суспендиран след като той е арестуван през януари 2017. Суспендирането на медицинския лиценз и изключването му от НКД предполагат официално признание, че такава работа трябва да бъде забранена за човек, който извършва педофилски действия. Ако нищо повече не бъде направено за системата, която му е позволила да продължава, какво говори това за цялата система на “детска експертиза”?
СЗД трябваше преди повече от година за да започне да преразглежда всеки случай, в който е участвал Бройн, по което и да е време. НКД трябваше внимателно да проучи въпроса дали Бройн е участвал в случаи с малки момчета в институциите или в друг контекст, който може да му е дал достъп до тях, когато те не са били защитени от своите родители.
Дали никой от експертите на СЗД или други колеги не е знаел, че Бройн поддържа своите престъпни действия спрямо деца в продължение на 20 години? През отделни периоди той самият е ходел на терапия във връзка със своята хомосексуалност и педофилските си наклонности. И по същото време той получава две деца чрез сурогация, защото, както той декларира, не се отнася сексуално към жените. Той обаче се отнася сексуално към деца. Никой от екипа професионалисти ли не е бил запознат?
В Норвегия детската полиция силно се влияе и ръководи от мнението на психолозите и психиатрите, които са уважавани и на които много се разчита.
Често смятат, че поради своето образование професионалните психолози са особено ловки при проникването в умовете на хората. Въпреки това изглежда никой в КЗД, един орган от 14 éminences grises (фр. някой без официална позиция, който има власт или влияние върху правилата или хората, които взимат решения) в тази област, не е знаел или не е имал подозрения относно този колега, който е работел близо до тях и относно големия проблем в тяхната работа?
Другата възможност е някой от колегите на Бройн настина да е знаел със сигурност или да е подозирал какво прави той и да е запазил мълчание. Ако е така, тези специалисти са виновни за нарушаване на закона, като не са направили нищо да информират полицията.
Така или иначе мълчанието на професионалното психо-социално обкръжение контрастира с пропагандата, лееща се всекидневно в медиите, която призовава специално хората на обществена служба да докладват до КЗД всяко подозрение, дори и смътно, за нещо обезпокоително по отношение на грижата за децата.
За съжаление досега няма признак от отговорните правителствени сектори – Министерството на децата и равенството, Министерството на здравеопазването и грижите, КЗД или НКД – за някакъв въпрос относно това дали този случай има отношение изобщо към начина, по който КЗД се регулира и управлява или по отношение надеждността и научната основа на работата в НКД.
Jan Simonsen е бил 16 години член на Парламента на Норвегия и член на Комисията по правните въпроси и правата на човека при Съвета на Европа.
Marianne Haslev Skånland е почетен професор на Университета в Берген, Норвегия.

Автор: Ян Симонсен, Мариан Хаслев Сканланд
Източник: sundayguardianlive.com
Превод: ГЛАСОВЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...