Adsense-top

Законът за личната помощ спира държавната хранилка на разни организации

Законът за личната помощ ще покаже колко няма нужда от национално представителни организации. 
Това каза Росица Букова, представител на майките на деца с увреждания.
Палатковият лагер, разположен от началото на юни пред парламента, сега бе подкрепен от граждани, които пиха символично кафе в знак на подкрепа и солидарност с исканията на майките на деца с увреждания, чиято емблема станаха черните тениски с надпис: "Системата ни убива".
Ще разследват сигнали, обяви Андриана Стоименова от Центъра за психологически изследвания
Букова посочи, че те не искат никой да си подава оставката, а да седнат и да работят. 
По думите й докато има ТЕЛК - няма да разрешат да има Закон за лична помощ. 
Тя бе категорична, че няма как да се чувстват подведени при изготвянето на закона, защото той е писан от юристи за една малко по-специална целева група - хората с увреждания над 80% инвалидност.
Заради липсата на национален регистър на хората с увреждания законът е писан на базата на ТЕЛК решенията, с които разполага държавата в момента. 
"Когато има индивидуални социални оценки, които представят оценката за потребностите на хората, тогава самият закон ще се променя предвид бройката на хората и необходимостта им от лична помощ чрез личен асистент", коментира Букова.
Припомняме, че на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания национално представителните организации на и за хора с увреждания, синдикати и работодатели излязоха със становище против приемането на подобен закон. 
В становището се посочва, че услугата личен асистент следва да бъде подробно разписана в Закона за социалните услуги, подготвян от Министерство на труда и социалната политика.
Неразбирателството задълбочава проблема
Букова коментира, че ако се заложат всички хора с увреждания - това означава парите да са наистина много. "Няма регистър. 
Няма откъде да се тръгне и всъщност ние трябваше да тръгнем от най-нуждаещите се, които всъщност са хората с 80% ТЕЛК", посочи Букова. 
Става въпрос за около 70 хиляди човека с над 80% инвалидност.
"Всъщност първата стъпка трябваше да бъде тази, за да се тръгне отнякъде. 
Те къде видяха дискриминация нямам представа, но те си държат на ТЕЛК-а. 
Докато има ТЕЛК, те няма да разрешат да има Закон за лична помощ. Това автоматично ги изкарва, грубо казано, от пазара. 
Вместо те да представляват една многомилионна маса - каквито са незрящите, глухонемите, епилептиците - това означава, ако има лични асистенти, да няма нужда от национално представителни организации", коментира още Букова.
Водеща трябва да е оценката на потребностите на човека в общия социален контекст на развитие
По думите й Законът за личната помощ ще покаже всъщност колко няма нужда от национално представителни организации. "Тази държавна хранилка ще трябва да бъде редуцирана. Реално никой не иска пари. Никога не сме говорили за пари в този закон, ние говорим за лична помощ, която ще се плаща", обясни майката.
Реално личен асистент може да бъде всеки. Законът предвижда личните асистенти да получават по една и половина минимална работна заплата, а разписването на услугата в закон би следвало да премахне проектното начало във финансирането на услугата. Не без значение е фактът, че наетите като лични асистенти ще бъдат осигурявани.
Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.
След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. 
Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.
Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.
Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.

Източник: News.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...