Adsense-top

Посланикът ни в Норвегия: Когато властите отнемат паспорта на български граждани не ни информират

Българските дипломати нямат по-голям достъп до информация от медиите във връзка с децата на български родители, отнети от норвежките социални служби. 
Това стана ясно от думите на посланика ни в Норвегия Румяна Митрева в ефира на БТВ.
Думите й са по повод няколкото случая на българи, чиито деца са отнети.
Много наши сънародници напускат Норвегия, притеснени от голямата власт на социалните служби.
На въпрос за един от тези случаи – на Цветелина Уланд, Митрева посочи: „В общи линии информацията, която има, е от вашите репортажи, защото тук, както получихте такъв отговор от социалните служби, същият отговор дават и когато се обаждам от посолството – властите се позовават на конфиденциалност на информацията“. 
Единственият начин да се получи някакъв достъп до съдебните заседания, да се легализира присъствието на консул на тях, е предварително да се получи разрешение, добави дипломатът.
Митрева отбеляза като проблем, че когато норвежките власти отнемат паспорта на български граждани, те не информират нашите дипломати. 
Такава е практиката тук, посочи тя. 
По думите , ако има доказателства, ще реагират. 
Но отново изтъкна проблема с липсата на информация и че при такива ситуации хората рядко са запознати с правата си и местните условия и търсят съдействие едва след като вече има съдебно решение.
Посланикът изрази силно съмнение, че каквито и да е обществени протести ще се отразят на решенията на норвежкия съд.
В Норвегия децата могат да бъдат отнемани от родителите си заради незначителни причини – за това че плачат, не си мият зъбите, имат дупка на панталона или малки синини по тялото.

Езточник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...