Adsense-top

ГЕРБ не управляват, а властват и дерибействат

"Когато фактите говорят, дори наглостта на ГЕРБ онемява"
- Г-н Попов, във вторник в НС трябваше да се проведат разискванията по внесения от БСП вот на недоверие към правителството за провал в сектор "Сигурност". 
На практика обаче дискусия нямаше, защото нито един министър или депутат от ГЕРБ не взеха думата в пленарната зала. 
Какъв е вашият коментар?
- Случилото се във вторник беше прецедент в парламентарната практика в Република България. 
Управляващите от ГЕРБ не пророниха нито дума в защита на своето правителство и на своя премиер. 
Това, според мен, означава, че те са съгласни с мотивите, които ние написахме и представихме в парламента. 
Искането ни за оставка на правителството беше аргументирано много добре с факти и доказателства за провала на кабинета в сектор "Сигурност".
Очевидно, че те, мнозинството, онемяха пред изложеното от БСП. 
Както се казва, когато фактите говорят, и боговете мълчат. 
Ще го перифразирам - когато фактите говорят, дори и наглостта на ГЕРБ онемява. 
Останахме дълбоко изненадани от тяхното поведение в пленарна зала. 
След като запазиха мълчание в залата, изведнъж се сетиха, че трябва да говорят и направиха това в кулоарите на Народното събрание. 
Явно ГЕРБ въвеждат нова парламентарна практика в нелепия си опит да обяснят своето неадекватно и необяснимо поведение в пленарната зала...
Затова ние заявихме, че вотът на практика е спечелен. 
Защото по-важно е какво чуха и видяха хората и какво е тяхното усещане по отношение на сигурността им. 
А то, очевидно, не е добро.
- По време на брифинга от ГЕРБ обвиниха социалистите, че са им попречили да се изкажат. 
Всички обаче видяхме, че дискусията беше прекратена от парламентарния шеф Цвета Караянчева, която нееднократно приканваше министрите и депутатите от управляващата партия да вземат думата...
- Има процедура в НС, че всеки един министър е свободен да вземе думата, когато пожелае в подобни дебати, а те имаха достатъчно време от над 40 минути, които не оползотвориха. 
Няма как БСП да е виновна за липсата на изказване в защита на правителството от тяхна страна. 
Ние направихме своето изложение, мотивирахме се прекрасно защо искаме вот на недоверие. 
От тяхна страна това беше съпроводено от липса на всякаква реакция. 
Изказаха се депутати от ДПС, от "Воля" и от патриотите. 
Само ГЕРБ не пророниха нито дума. 
Но те продължават с лайтмотива, който въртят като развален грамофон през цялото време, че БСП е виновна за всичко.
- Премиерът Бойко Борисов за пореден път не уважи парламента и не дойде на дебатите. Как ще коментирате отсъствието му?
- Премиерът винаги се явява големият отсъстващ в парламентарната република. Казвал съм го и преди, казвам го и сега - разбирането му за властване в България е парламентът да бъде само гумен печат на неговите политики. Така че това е тенденция. Не се изненадахме, че Бойко Борисов отсъстваше от дебатите. Ако си спомняте, него го нямаше и на предишния вот на недоверие. Липсваше от залата и когато в годините назад се извършваха ремонти на кабинета. Ние не сме изненадани, че премиерът неглижира Народното събрание, собствените си министри и депутати. Това е показателно за отношението му към парламентаризма, към демокрацията и към отговорността, която той носи като министър-председател, сформирайки този кабинет. Очевидно за него становището и мнението на законодателния орган у нас не e от значение.
- По-късно, във вторник, Бойко Борисов пак се оплака, че опозицията му завиждала заради успешното европредседателство.
- Ето, това е доказателство как той профанизира политиките. Когато няма други аргументи и факти, премиерът винаги говори за такива чувства като завист, любов, омраза, което е абсолютно несериозно. Не мисля, че българите завиждат на министър-председателя за неговите "успехи" по отношение на европредседателството. Защото нито те, нито аз, нито БСП виждаме някакви успехи. Европредседателството стартира със знаково убийство и завършва със знакови убийства. По време на самото европредседателство се случиха много тежки криминални инциденти у нас, свързани с организираната и битовата престъпност. Имаше проблеми с отбраната, с митническите системи. И най-вече - проблеми с бежанците, защото Борисов, от една страна, заявява едно по отношение на бежанците, отива на среща, заявява там друга позиция. Това е демонстрация на непостоянство в политиката в тема "Сигурност и обществен ред", което води естествено до нестабилност. Така че няма за какво да му завиждаме, ако влезем в риториката на министър-председателя. Очевидното е, че има за какво да бъде критикуван този кабинет.
- Стабилна ли е коалиция "БСП за България" след като Земеделският съюз "Александър Стамболийски" я напусна?
- Категорично да. Коалицията е и остава стабилна в този формат. В нея има редица извънпарламентарни партии, движения, които искат да станат част от нея, защото ние сме алтернативата срещу това пагубно управление на България.
Излизането на Земеделския съюз "Ал. Стамболийски" от коалиция "БСП за България" е решение на техния конгрес с мотиви, които аз, честно казано, не разбрах. Защото земеделците нямат или поне не са изказвали критики по отношение на политиката, която води "БСП за България", по законодателните ни инициативи, по поведението ни в парламентарна зала. Единственото, което разбрах от изявлението на г-н Спас Панчев, е че БСП била твърде остра по отношение на ГЕРБ и ги дразнела твърде много с поведението си. Което, разбира се, аз не приемам като мотив и като основания, но това е тяхно становище и мнение.
Другият народен представител от Земеделския съюз Димитър Георгиев заяви, че иска да остане в парламентарната група. Така че напускането на "Ал. Стамболийски" в този момент по никакъв начин не води до дестабилизация на коалицията. Останалите коалиционни партньори остават в нея и трябва да уточня, че всички те бяха твърде критични към поведението на земеделците.
- Задават ли се предсрочни избори? През последния месец това е най-коментираната тема от политиците.
- Предвид ситуацията в България, предвид несправянето на правителството с важни и тежки теми за обществото като корупция, сигурност, образование, здравеопазване, в темата сигурност включвам и миграцията, мисля, че е крайно време това правителство наистина да си ходи. Защото с всеки един ден, оставайки на власт, те не управляват, те властват, дерибействат в България, а управлението им води до тежки последици за бъдещето на страната, на хората, на нашите деца и на възрастните. Защото икономическата ножица между бедни и богати се отваря все повече. Ние сме на едно от последните места по свобода на словото в Европа, въвежда се диктатура с всичките й уродливи прояви в различните сфери.
Убеден съм, че предсрочните избори наистина се задават. Сигнали за това има и вътре, в самия формат на управляващата коалиция. Свидетели сме на тежки сътресения и разминавания между ГЕРБ и "Обединени патриоти".
Вицепремиерът Валери Симеонов обвинява други министри в покровителстване на тъмен бизнес, на проституция, на разпространение на наркотици, на корупция. Това го констатира член на този кабинет. Председателят на БСП и на нашата парламентарна група Корнелия Нинова попита по време на дебатите по вота на недоверие защо, когато вицепремиерът е упрекнал и е направил тези изводи, не се е самосезирал министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Който и до този момент мълчи по тази тема. За всички е ясно, че правителството е раздирано всекидневно от вътрешнокоалиционни скандали, скандали по отношение на липсата на политики в цели сектори, непостоянство, корупция, несправяне със сигурността във всичките аспекти, като започнем от миграцията и битовата престъпност.
Управляващите оставиха много излъгани надежди у своите избиратели. Слагайки на една маса тяхната предизборна платформа и обещания от едната страна, и това, което те са изпълнили и което казват, че няма как да бъде изпълнено, очевидно е, че са въвели в заблуждение и са излъгали хората. Това е доказателство, че правителството няма бъдеще в обозрим хоризонт.

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...