Adsense-top

Акад. Стефан Воденичаров: България може да излезе от бедността, ако държавността се възстанови

Изминаха 100 години от разделението на българите. 
Явно е, че миналото не може да ни събере. 
Дано, ако седнем всички да мислим за общото ни бъдеще, това да ни обедини. 
Нуждаем се от единение в този променящ се свят на напрегнатост, недружелюбие и променящи се технологии. 
Целият свят ври и кипи. 
Ако ние не сме единни, България няма да бъде успешна. 
Тя може да бъде успешна само, ако всички начертаем едни дългосрочни програми, които да бъдат приети от по-широка част от нашето общество, главно от управляващите и нашите политици. 
Защото България върви от избори на избори и никой не мисли за след 10-15 години. 
Вижте проблемите, свързани с демографията, здравеопазването, образованието. 
Всички промени в тях се виждат след 15-20 години. 
В България всеки идва и казва това не беше така, правим нещо и след няколко години отново се правят промени. 
Повече не можем да продължаваме така. 
Част съм от сдружението „Инициатива Единение“, което разработи едни материали за национални цели, а преди около един месец изготвихме и един материал за краткосрочни цели през следващите 2 години. Тръгнахме из страната, защото общуването с всички българи е много важно. Първо да чуят за тези идеи и второ, да се чуе и тяхното мнение. 
Единението трябва да тръгне в посоката България да излезе от това състояние на бедност. Това е първото нещо, което може да ни единни, защото то тежи на всички. Тази бедност може да бъде преодоляна само, ако се възвърне индустриалният живот на България. Стопанският живот стане нормален, не се пречи на хората, които искат да развиват своите идеи, да развият своето производство и направим така, че младите хора да чувстват, че тази държава е добра за живеене и в нея те получават достойно заплащане. 
Това са стъпките, които трябва да се направят. За да се случи всичко това са необходими и още действия. От сдружението смятаме, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се реорганизира административното управление на България, което не е добро в момента. Голяма част от хората, които са свързани с администрирането, тежат. 
Има много нормативни актове и документи, които пречат на развитието. Въпросът с електронното управление в пълния вид, в който вашето ЕГН трябва да бъде шофьорска книжка, здравна книжка, документа ви за собственост. Тази идея обаче явно не се харесва на някои политици, защото по този начин тези имагинерни избиратели ще бъдат пресети. 
Второ - управлението на държавните предприятия не трябва да зависи от хората, които управляват. На тяхно място трябва да бъдат хора, които разбират от управление, от бизнес. Трябва да се преразгледа и цялата здравна система, която е неорганизирана и за нейното функциониране само се наливат пари в нея. 
Същото нещо се прави и в образователната система. Явно ще се наложи да се използват някои непопулярни мерки, но ако всички решим да поставим основата на една добра държава, трябва да го направим. 
А как ще преборим бедността и в какъв период от време ли? Това е възможно да се случи в рамките на 3-4 години, но само ако се възстанови държавността навсякъде, ако се избегнат въпросите с корупцията и с политическото влияние на отделни партии. 
Вярвам, че това може да се случи и всички заедно трябва да излезем от бедността. Нещата ще се случат и ако има ред и всеки носи отговорност за постъпките си, защото в момента има безнаказаност, която води до това състояние. 
За тази цел ни трябват добре работеща полиция и съдебна система. И тогава, повярвайте ми, много неща ще се оправят. 

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...