Adsense-top

Честити нови бежански лагери!

След деветчасови преговори, породени от опозицията на Италия, европейските премиери постигнаха споразумение по уреждане на вътрешната миграция в ЕС, така че да не падне главата на канцлера Меркел. 
В него е предвидено, освен лагери извън ЕС, които обаче тепърва ще се договарят, да се отворят и нови в ЕС, само че те ще бъдат наричани за благозвучие "регионални платформи за пристигане" и "контролирани центрове", съобщава Ройтерс. 
Засега не е ясно къде точно ще бъдат дислоцирани, но е логично, че това ще бъде в граничните за ЕС държави като България. 
Премиерът Борисов, след многократно зададен въпрос, както се казва - нито потвърди, нито отрече за нови лагери у нас, като коментира, че "не се е искало финансиране от нас за нови центрове в ЕС". 
Което би могло да значи, че ще има лагери, но с европари. Напомняме, че при предишно подобно споразумение същото нещо се наричаше "горещи точки", бе назовано от Меркел, а той се опита да обясни, че тя нещо не е разбрала, като в крайна сметка вината беше хвърлена върху непрофесионалния превод на евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел, която асистирала, понеже бг премиерът е единственият в ЕС, който не говори чужди езици. 
Вчера Ципрас сдаде фронта и прие в разговори с Меркел да има такива на своята територия, наричат го "релокация". 
България пък използва Евросъвета, за да защити интересите на Турция да получи втори транш от 3 млрд.евро по темата, което специално беше подчертано след срещата. За нашите си интереси не е ясно какво направихме, тъй като формулировките в споразумението са твърде мъгляви, което едва ли е случайно. Меркел е спасена, а истинските лоши новини ще ги научаваме постфактум. 
28-те се ангажират също да ограничат "вторичните движения на търсещите убежище между държавите-членки (които) могат да застрашат целостта на Общата европейска система за убежище". 
Именно това е най-важната точка за Германия, чийто канцлер първо покани пришълците в страната, а сега се чуди как да ги разсели, за да не се разпадне управляващата коалиция. 
Страните-членки заявяват ясно обаче, че почти всичките им ангажименти ще бъдат на доброволна основа, да не би някой да си помисли, че Меркел в името на оцеляването си е извила ръцете на слабите членки като България. 
На такива като нас е обещано, за кой ли път, преразглеждане на Дъблинското споразумение, което можеше да стане по време на нашето европредседателство, ако не бяхме така заети с невъзможната мисия за вкарване на Западните Балкани в ЕС. 
Според сега действащото Дъблинско споразумение, България е длъжна да се грижи за всички, регистрирани на територията й като първа страна в ЕС, а това са поне 43 000 мигранти. 
В тази връзка на 19 юли 2017 г. правителството прие скандалното Постановление №144, в чиято наредба кметовете са задължават безплатно да настанят, да осигурят работа, социално, здравно и дори спортно обслужване на "бежанците" е техните семейства. 
За да има материал за писане, европейските лидери се разбраха на принципа дайте да дадем, евентуално до 2 години да подсилят сега съществуващите си общи гранични войски Фронтекс. Точно по какъв начин и срещу колко пари тепърва ще се разбират, "ама друг път". Говори се и за някакви митични пари, които страни като нашата може би ще получат за дислоцирането на нови пришълци, но без яснота засега.

Източник: 19 минути

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...