Adsense-top

За какво привикаха премиерът в Израел? “Балансът” на Бойко Борисов е фалшив

И Радев, и Борисов се разписаха с привикване в Израел – първият през март, вторият – сега.
И двете привиквания са с еднакви поводи и с еднакви резултати.
Първият повод – превъоръжаването на армията ни с бойни самолети. 
Нямаше и двадесетина изминали дни след визитата на президента в Израел и кабинетът взе решение да внесе проекта за превъоръжаване в парламента. 
Покани бяха изпратени до 7 държави: САЩ, Франция, Германия, Португалия, Италия, Швеция. 
И за първи път – до Израел.
Преди посещението на премиера в Светите земи пък парламентът гласува този проект и размера на сумата. 
Новото участие е на Израел.
Но всъщност то не е ново. 
Още през лятото на 2016 г. Израел, през агенцията си за отбранителен експорт SIBAT, се опита да се включи в оформящия се конкурс за нов изтребител, като агресивно промотираше употребявани изтребители F-16C/D, модернизирани до стандарта Barak 2020. 
По неизвестни причини тези предложения въобще не са били разглеждани.
А защо Израел продава самолетите си. 
В момента той има 7, 8 едноместни F-16C и 48 двуместни F-16D. Ще напомня, че техните F-16 са бойни машини и летят и носят служба и сега, а не са бракми като португалските. 
Конструкциите на самолетите са усилени, сменена е цялата електроника и авионика с най-съвременна. Израел въвежда в армията си стелта F-35 и съответно се освобождава от морално остарялата си техника. Той вече продаде на Хърватия първите такива единици
Сделката на Загреб е за 500 милиона долара за 12 бройки F-16 C/D, допълнително модернизирани до стандарт “Барак” и за съответната инфраструктура, обучение и т.н. за тях. Това прави 843 милиона лева – по 70,25 млн. на бройка. Нашите планират да изхарчат два пъти повече – от 1.5 млрд. до 1.8 млрд., при това не за 12, а за 8 самолета. Това прави по 187.5 млн. лв. и съответно 225 млн. за единична бройка изтребител. Възможностите за F-16 при такъв разчет са две:
—- или закупуване на абсолютно нови F-16;
—- или нагла корупция от типа над 6 левчета за родния “елит” и 4 левчета за Родината и авиацията и.
Освен това родните трябва внимателно да наблюдаваме родните политици да не ни пробутат, както се направи опит с португалската “втора ръка”, остарели безнадеждно израелски F-16 A/Б.
Лобирането от Тел Авив за тези самолети е една от причините за работното посещение та Бойко Борисов.
Втората причина е далеч по-важна. Тя е делото за атентата на летище Бургас през юли 2012.
В Израел са нервни, че въпреки предадените от западните спецслужби данни и материали, въпреки връзката на групата от атентатори с прошиитската “Хизбула”, тази организация въобще не фигурира нито в обвинителния акт, нито в разискванията по съдебния процес.
Същественото е, че сега, в идващите дни и седмици предстоят разпитите на свидетелите и потърпевшите от Израел. Аз лично съм убеден, че докато Кремъл и аятоласите в Техеран са съюзници, както в Сирия, у нас нито думичка няма да се издума за връзките на “Хизбула” с атентата. Докато през Иран чрез техните и нашите мафии текат наркодоставки на хероин от Афганистан и по обратния път – амфетамини за воюващите талибани и сражаващите се по Ирак и Сирия шиити- бойци на Аллах, родните властови интереси няма да допуснат да бъде посочен с пръст, дори в някакъв съдебен процес в някаква смотана държава Иран и неговата “Хизбула”.
ИМА ЛИ РАЗБИРАТЕЛСТВО – НЕ!
Най-важният въпрос е дали между Борисов и Нетаняху е постигнато някакво разбирателство . Отговорът засега е недвусмислен – “не”! Въпреки прегръдките и изпятото “happy birthday” от домакина на госта по повод рождения ден на премиера ни.
Защото именно по време на визитата на Бойко Борисов България даде гласа си “за” резолюция, внесена от Турция, Алжир и Палестинската автономия в Общото събрание на ООН. Текстът осъжда Израел за използването на прекомерна сила срещу палестински цивилни и призова генералния секретар Антониу Гутериш да препоръча ”международен механизъм за закрила” на палестинската територия. Страната ни не пожела например дори да се въздържи (като 45 държави, постъпили така).
Както се вижда, нито Бойко Борисов е някакъв “международен балансьор”, за какъвто претендира, нито евреите са всесилни, каквито са митовете.

Григор Лилов, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...