Adsense-top

Гръм и мълния: Реч на чист български в гръцкия парламент, в обръщение към Македония... (ВИДЕО)

 
От трибуната на гръцкият парламент, депутатът от СИРИЗА Йоргос Урсузидис направи обръщение към северните съседи на Гърция, говорейки на чист български език, който обяви за македонски, съобщава newsbg.eu.
Изказването бе на абсолютно брутален български, дори без македонстващите промени, въведени след 1945 г.
Можете да го чуете във видеото по-долу след 4:55 мин. 
„Като се обръщам към северните съседи, искам да предам послание на техния език, на южнославянския, както ясно се посочва в споразумението. Скъпи съседи, приятели от Република Северна Македония, както се разбрахме, време е да оставим назад всичко, което ни разделя и да видим напред това, което е взаимното разбирателство и сътрудничеството и любовта“, каза той от парламентарната трибуна. 
Гръцките медии уточняват, че „македонски“ е официалният език на бившата югославска Република Македония и според много други „български диалект“.
Принадлежи към балканската езикова връзка и южнославянските езици, както и към българските, сръбските, хърватските, босненските, черногорските и словенските. Най-близко е до българският. 
Като официален език е създаден през 1945 г., дотогава е бил устен идиом, използван в Скопие.  
Междувременно гръцките противници на сделката за името на съседна Македония продължават с протестите, докато депутатите обсъждат вот на недоверие спрямо правителството. Няколко хиляди човека, включително свещеници и депутати от неонацистката партия „Златна зора” се събраха пред парламента, за да отхвърлят предложението северната съседка на Гърция да се казва Република Северна Македония. „Никой освен гърците не може да се нарече македонец”, заяви организаторът на протеста Махалис Патсикас пред местната новинарска агенция АНА. В неделя се очаква лидерите на Гърция и Македония да подпишат договора на церемония на Преспанското езеро, което е тяхната обща граница с Албания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...