Adsense-top

Епохално: Доказаха, че "тумбакът" ръководи човека... Откриха втори мозък там!

 
Човешкото тяло има "втори мозък" в червата и австралийски учени разгадаха сложния начин, по който той функционира, съобщи в. "Дейли мейл".
Ентералната нервна система е сбор от милиони неврони, които контролират движенията на червата. Точният механизъм, с който го правят, досега убягваше на специалистите.
Учени от австралийския университет "Флиндърс" проследиха електрическите сигнали в ентералната нервна система, които осигуряват движението на червата и техния синхрон, съобщава БТА.
За изследването си учените са използвали дебелите черва на евтаназирани мишки, които са с по 400 000 индивидуални неврона. Екипът си е служил с образна техника и електроди, с които да измерва електрическите импулси. Така учените са открили ритмични електрически сигнали в червата.
Червата синхронизират импулсите, за да се образуват контракции, които осигуряват преминаването и изхвърлянето на материала. Те придвижват и популациите от бактерии.
Това се различава от начина, по който функционира останалата част на нервната система на бозайниците.
"Стомашно-чревният тракт е единственият вътрешен орган със собствена пълна нервна система, която работи изцяло независимо от мозъка и гръбначния мозък", каза ръководителят на екипа проф. Ник Спенсър.
Опознаването на функцията на този "втори мозък" ще помогне за лечение на редица заболявания, включително и рак.

Източник: 24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...