Adsense-top

Балонът "Белене" се пукна, Китай поиска "държавни гаранции", Бойко спечели 3 седмици към загиващата си власт...

 Китайската държавна ядрена корпорация смята, че трябва да получи определени гаранции от българската държава, за да участва в проекта АЕЦ "Белене".
С това въпросът с централата приключва, просто защото държавата не може да даде никакви реални гаранции. Дори да иска, те не биха били надеждни, защото биха били в размер, който самата държава не може да изпълни.
Т.е. всичко се оказа просто схема Бойко да остане още малко на власт.
На провеждащата се международна конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна сигурност" представителят на компанията Сие Джяджие посочи, че при всички подобни проекти се изисква някаква форма на гаранция, посочва dir.bg. В същото време той потвърди готовността за участие.
"Оборудването вече е тук, има площадка, има технически проект, "Росатом" са тук, китайците идват, така че нека да го направим".
Позицията на българското правителство е, че проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде осъществен на пазарен принцип - без държавни гаранции.
В същото време Националната електрическа компания е започнала процедура за избор на консултант, който да оцени активите на НЕК за проекта АЕЦ "Белене". Тази активи ще бъдат обособени в нова компания, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.
"Има два начина, по които може да се оформи това отделяне на активите. Единият е чрез апорт, а другият - чрез разделяне на самата компания. За момента се предвижда НЕК да остане сто процента собственик, докато не влезе друг потенциален инвеститор. Кога ще влезе и при какви условия, ще се преговаря" - обясни Иванов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...