Adsense-top

На тази дата фашистите нападат Русия, 3 години по-късно на същата, започва операция "Багратион", която ги смила...

На 22 юни 1941 г. Германия напада СССР.
Започва Великата отечествена война, изригва песента "Вставай страна огромная".
Малцина обаче знаят, че на същата дата започва и решителният разгром на фашистите.
Това се случва на 22 юни 1944 г., датата е умишлено така избрана.
В този ден СССР започва най-мащабното настъпление във войната, което в крайна сметка свършва в Берлин.
Това е операция "Багратион", която спечелва войната и хвърля в паника западните сили. Уплашени, че руските войски ще стигнат до Атлантика, те набързо отварят "втори фронт". Същия, който отказват да направят преди Курск и Сталинград, въпреки че тогава е най-нужен.
До операция "Багратион", войната още не е спечелена. Масовото възприятие е, че Германия е пречупена при Сталинград, а при Курск е довършена.
Но не е така. След Сталинград, германците имат няколко по-малки победи и укрепват фронта. А Курск е последната германска настъпателна операция. Това не е руска операция. След нея Германия минава в отбрана, при това доста добре организирана.
Цяла година СССР не може сериозно да настъпи, дава много жертви, но немската отбрана е много солидна. Реално войната започва да прилича на Първата световна - безкрайни окопи.
През 1944 г. обаче СССР започва "Багратион", която изумява цялата военна мисъл. Настъпва се в самия център на германската отбрана, като е разгромена цялата "Група армии Център". Това е около 1/3 от цялата германска военна машина.
Това е фактически най-големия единичен разгром на нацистите, след който се отваря около 900 километра "дупка" във фронта. През нея, СССР нахлува в Източна Европа. До преди "Багратион" военните действия все още са на територията на самия СССР, при това Германия държи значителни окупирани земи.
След "Багратион" се разпадат и фашистките режими на съюзниците на Германия, вкл. идва българската свобода на 9 септември 1944 г.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...