Adsense-top

Пенсионер: Вдигнаха ми пенсията с 3 лв., а сметките за ток и парно с 40 лв., това "увеличение" ли е...

Протест на пенсионери се състоя пред сградата на Министерския съвет.
Възрастните хора са недоволни от абсолютната гавра, която се случва с фактическото им намаляване на пенсиите чрез промени в цените.
"Аз съм с пенсия 200 лв., сега ще стане 203 лв. В същото време вдигат ток, парно и вода, и това покачва разходите ми с 40-50 лв. месечно. Това "увеличение" ли е...?" - попита един от протестиращите.
Ситуацията е абсурдна дори при т.нар. "големи пенсии", които са 920 лв. Там ръстът е с около 20 лв., но отново от комуналните монополи се изискват нови 40-50. Т.е. дори "богатите" пенсионери ще пострадат.
"Все пак ние с по-големите пенсии някак ще се оправим. Ами тия с по 200 лв. На тях им намаляват реално пенсията с една четвърт" - коментира друг протестиращ.
По принцип, цената на парното е обвързана с природния газ, който поскъпва. Но основните загуби идват от мошеници, които не си плащат отоплението, или крадат. И вместо да ги излови, държавата прехвърля сметките им върху съседите. За по-лесно.
Цената на тока пък няма нищо общо с пазара. Тя се раздува от изкуствено вкарани вътре скъпи централи с договори за изкупуване. Две трети от депутатите имат фотоволтаични централи, и смучат от държавата. Плащат го потребителите.
Най-голяма е гаврата при водоснабняването, където водата се изкупува от язовирите на 2-3 ст., а се продава по 2-3 лв.
В същото време правителството се хвали с невиждани стопански успехи, растеж на доходите и бюджетен излишък...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...