Adsense-top

Гръцкият геноцид на българите през 1913 г., първият концлагер в света е гръцки... избити са десетки хиляди българи...

Първият концлагер в Европа е създаден в Гърция !
Да се знае и помни!
Гръцките безчинства над българското население в егейска Македония!
Лагерът "Трикери".
То е клано и осакатявано, а тези, които са оцелели, са изпратени или на заточение по гръцките острови, или издавени в морето.
Тези ужасяющи безчинства трябва да се познават, за да знаем миналото си и да имаме отворени очи към собствената си съдба като българи.
През юни 1913 година, след избухването на Междусъюзническата война гръцките военни власти арестуват хиляди невинни българи от Солунско и други райони на Егейска Македония които, заедно с пленените български войници са натоварени на кораби с цел да бъдат интернирани на остров Трикери.
По пътя обаче, много от тях са хвърлени в Егейско море. Така загиват солунският български архимандрит Евлогий и секретаря му Христо Батанджиев - един от шестимата основали ВМОРО.
Безлюдният остров е превърнат в първия в Европа концентрационен лагер. Нещастните българи са принудени да издържат на нечовешки условия за живот, като има остър недостатък на питейна вода и храна. На острова няма нито един извор, а чувалите с хляб, доставяни понякога с кораб са били хвърляни в морето.
При пристигането на Карнегиевата анкета в Солун гръцките власти обявяват холерна епидемия на острова, което не позволява анкетиращите да проверят условията там. На 9 октомври 1913 г. параходът "Варна" натоварва на борда си 1800 български войници и 11 офицери и потегля към Варна.
Остава неизяснен точният брой на загиналите на път за острова и на самия него, според очевидци за по-малко от 3 месеца тук са унищожени хиляди българи. По противоречивите гръцки данни загиват около 7000 души, други по-стари мнения свързват това число с броя на депортираните - македонски българи и пленени войници, но се предполага, че броят на задържаните там е поне двойно по-голям.
През 1914 година чешкият журналист и писател Владимир Сис посещава острова и документира гръцките изстъпления срещу хвърлените там българи.

Васил Вълканов, Фейсбук

1 коментар:

Кажете си мнението...