Adsense-top

Мълния! Предсрочни избори, веднага след Председателството, ГЕРБ свиква ВНС, за да спасява еврофондовете...

 
Предсрочни избори, но дори не обикновени, а направо за Велико Народно събрание, ще се случат до края на годината.
Това ни съобщиха наши източници в управляващата партия. Инициативата ще е не заради правителствена криза, а заради буквалния земетръс, който се задава при еврофондовете.
ЕС предложи, и очевидно ще се приеме, изплащането на фондове да се обвърже с "върховенството на закона". Конкретната причина не сме ние, въпреки че от 10 години всички доклади за нас са отрицателни.
В случая наказват Унгария и Полша, заради опита им да водят независима политика.
Но покрай тях, със сигурност горим и ние, защото едва ли има друга държава в ЕС с толкова много критики именно към правосъдието. Т.е. покрай сухото (Полша и Унгария), ще изгори и суровото (България).
На база на катастрофалните доклади, ЕК фактически ще спре почти всички фондове, което пък ще е пълен погром за цялата ни политическа класа.
За да се предотврати това, трябва най-сетне да се приключи с епичната съдебна реформа. Което пък може да стане само чрез Велико Народно Събрание.
ВНС се свиква с мнозинство от две трети, каквито по принцип без БСП могат да се съберат, само ако абсолютно всички други гласуват "За". Това е невъзможно, защото независимите депутати винаги са против всякакви избори, губейки мандата си.
Но най-вероятно Корнелия ще подкрепи идеята, защото и БСП ще се озове в тежка ситуация, ако трябва да управлява без еврофондове.
Свикването на ВНС не е класически вид "предсрочен вот". Тогава няма служебно правителство, а Бойко си прави изборите, все едно е изкарал пълен мандат.
Най-вероятно великият парламент приблизително ще повтори сегашната конфигурация. Доколкото за промени в Конституцията трябват две трети, то договорът ще е пряко между ГЕРБ и БСП и различните малки партии ще имат ограничено влияние. Минимални мнозинства с 51% не са достатъчни, т.е. балансьорите увисват.
При свикване на ВНС може да се стигне и до други промени, от типа на президентска или полу-президентска република.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...