Adsense-top

Левицата в СОС срещу новия заем за Завода за битови отпадъци

Групата на БСП в Столичния общински съвет иска да се отложи точката за третата фаза на завода за отпадъци и БЕХ да опрости част от задълженията на „Топлофикация“. 
Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци. 
Заемът, решението за който трябва да бъде гласувано днес на заседание на СОС, е в размер на 67 млн. евро или 134 млн. лева. 
Парите са част от съфинансиране на целия проект, който трябва да бъде реализиран. 
Заемът, категоричен бе Паргов, ще натовари "Топлофикация" и ще доведе до фалит на дружеството. 
В момента имаме над 700 млн. задължения, те са основно към БЕХ и са с висока лихва, предупреди лидерът на столичните социалисти. 
По думите му този заем ще постави дружеството в невъзможност да извършва своята дейност и дори да не успее да изплаща заплати.
Паргов настоя точката с доклада за проекта да бъде отложена и отново да се преразгледа самата рамка на проекта. 
Другото предложение на левицата е БЕХ да опрости част от дълговете на „Топлофикация“. Защото във всичкото това време задълженията ще ги плащаме ние - софиянци, коментира Паргов. 
От БСП предлагат Заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ-София. Така ще се спести замърсяването на въздуха и ще се намали напрежението сред гражданите, които и сега протестират срещу проекта.
Калоян Паргов бе категоричен: БСП не подкрепя поредната недомислица, която ГЕРБ прави в отчаян опит да намери решение. По думите му мястото, избрано за инсталацията, не е най-доброто. Заради екологията и напрежението, което се създава на всички 200 хил. души, които живеят в съседните квартали. Ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще се преминават от централната част на София до ТЕЦ –София, предупреди Паргов. 
Минути след трибунката на столичните социалисти, от ГЕРБ привикаха журналистите, за да отговорят. Коментарът им бе традиционния - БСП манипулират и се опитват да омаловажат постиженията на правителството в деня, в който европейските лидери са в София. 
"В деня, в който европейските лидери са в София и взимат исторически решения, това е поредният опит на колегите от БСП да отклоняват вниманието, да омаловажават постиженията и успехите на българското правителство, председателстващо Съвета на ЕС, оплака се депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.
Тя обясни, че проектът за трета фаза на завода за отпадъци е "може би най-успешният, многократно оценяван от партньорите от ЕК".
Това е проект, който започна още 2010 г. и през 2015 г. бяха построени първите инсталации, които доказано носят ползи и на хората, и на околната среда. Това е проект, който от самото начало е подкрепян от ЕК и затова тя осигурява финансиране чрез ОП „Околна среда“, заяви Василева.

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...