Adsense-top

Еврокомисар Вера Йоурова поднови лобисткия натиск за Истанбулската конвенция

 
Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки.
В това увери европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова дискусия с граждани на тема „Насилието над жените: отговорът на ЕС“, която се проведе в София.
"Мислих, че може би трябва да дойда отново в България и да се разбере защо подходът на много хора от вашата страна е толкова критичен към Истанбулската конвенция", призна еврокомисарят, предаде БГНЕС.
По думите на Йоурова конвенцията е много практически ориентирана.
„Това е много ясно законодателство, което е насочено към насилието. Във всички държави членки на ЕС жените в една или друга степен са били обект на насилие и нещата не са се променили много през последните години.
Трябва да съчетаем различни мерки как да намалим това насилие, как да се помогне на жените и децата в семействата. Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат днес“, коментира еврокомисарят.
От друга страна, тя заяви, че ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а съвсем честно се опитва да убеди държавите да ратифицират Истанбулската конвенция.
Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация. „Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод на това, което правя“, посочи тя.
Йоурова подчерта, че „има много жестоки данни” по отношение на домашното насилие в ЕС - 1 от 3 жени над 15 години в ЕС става обект на насилие в една или друга форма.
„Аз съм убедена, че за мъжете е важно да си представят следното-какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила не желае дъщеря му да е обект на насилие”, заяви още еврокомисарят.

Източник: Гласове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...