Adsense-top

Токът ни е по-скъп, отколкото в Скандинавия, Прибалтика и Германия, пресметна ЕК

Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в най-богатите - Скандинавските страни, показва статистиката на Генерална дирекция Енергетика„ към Европейската комисия. На обратния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.
Данните на ЕК за България показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електроенергията в България е 40,70 евро за мегаватчас.
За сравнение, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. 
Ниска е цената и в най-голямата европейска икономика Германия - 33,90 евро за мегаватчас. 
В същото време в Италия за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро. 
В Прибалтийските страни са в положение на нетен вносител на електроенергия, но цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, показват още данните на ЕК.
В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.
Преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни, от които е видно съживяване на износа на електроенергия в последните месеци. 
Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. 
По-високите цени в съседните държави може да даде едно от обясненията на този ръст. 
От друга страна трябва да бъде взето предвид и спирането на износа в началото на 2017 година, което също се отразява на статистиката.
Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, става ясно още от доклада. В края на миналата година част от ядрените централи на страната бяха затворени заради планови ремонти и наредените извънредни проверки за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. 
Така страната е внасяла електронерегия.
Централите постепенно се включват отново в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през следващите месеци, допълват експертите на Брюксел.
От доклада на ЕК е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електроенергията в Европа се повишава навсякъде.
Според анализа на експертите в страните, в които има по-добра свързаност на енергийните системи цената на електроенергията е по-конкурентна. 
В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор за най-високата цена на електроенергията в Европа в края на 2017 година.

Източник: 19 минути

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...