Adsense-top

Радев: Няма да коментирам тв изявите на премиера, те не са в моя дневен ред!

„Днес мои гости в Русе са президентите на Австрия и Румъния, за да обсъждаме европейския дневен ред. 
Срещам се със студенти и кметове от крайдунавски градове, включително и румънски. 
Това е моят дневен ред и в него аз няма коментирам телевизионните изяви на премиера“.
Това заяви в Русе президентът Румен Радев, помолен да коментира думите на премиера Бойко Борисов, че престрелките между институциите идват от президентството, предаде Агенция "Фокус". 
"Преди 30 години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. 
Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе", каза пред журналисти в държавният глава, коментирайки мирния протест на майките на деца с увреждания, които настояват за индивидуална оценка за помощни средства и по-достъпната архитектурна среда.
Радев посочи още, че със своите колеги е имал ползотворни и конструктивни разговори. 
ЕС е изправен пред много предизвикателства - икономически, политически, военни, културни.
"Зададохме и много въпроси - накъде отива Европа, отстояваме ли достатъчно нашата сигурност, какво е бъдещето на Западните Балкани, готовността ни за действие и неутрализиране на терористични атаки. В тази сложна среда можем да бъдем успешни, ако имаме ясни приоритети и дългосрочна визия", каза още президентът Радев.
На срещата с президента майките призоваха за коренна промяна на отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания. Те подчертаха, че от години са призовавали отговорните институции за солидарност, съпричастност и нов подход към децата и хората с увреждания, но без резултат, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
Цивилизоваността на едно общество се оценява по солидарността и подкрепата за хората в нужда и лицата с увреждания, подчерта от своя страна президентът Румен Радев. Държавният глава пое ангажимент да следи за постигането на напредък в социалната политика на страната ни. “Преди тридесет години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе”, заяви пред журналисти президентът. 
България да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като създава условия за тяхната обществена интеграция, да бъде създаден електронен регистър на децата с увреждания, да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, която предполага отнемане на правото на пенсия, при получаване на доходи от трудова дейност от хората с увреждания, приобщаването на хората с увреждания и техните близки към процеса на взимане на решения в тази сфера, както и промяна в Закона за отпускане на персонални пенсии за деца с един родител, бяха част от поставените въпроси по време на срещата. 
Майките посочиха също така, че за тях е изключително трудно да запазят работата си, тъй като децата им се нуждаят от постоянни грижи. Обикновено, когато в едно семейство има човек с трайни увреждания, това води до край на професионалната кариера на родителите и социалната изолация на семейството, беше подчертано на срещата, като финансовите затруднения се увеличават, когато детето с увреждания стане на 18 години, а отпусканата пенсия е в размер на 145 лева. 

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...