Adsense-top

Андрей Райчев за АЕЦ „Белене”: Искаме да ни подарят „Пежо” или да си купим „Москвич”?

Ако трябва да избирате дали да ви подарят Пежо или да си купите Москвич, какво предпочитате? 
Със сигурност е по-добре да ти подарят Пежо, вместо да си купиш Москвич.” 
Така социологът Андрей Райчев илюстрира казуса с проекта АЕЦ „Белене”, който се очаква да бъде подновен след падане на мораториума върху неговата реализация. 
Той бе гост в студиото на „Денят започва” на БНТ заедно с политолога Даниел Смилов. 
Мнението им бяха напълно противоположни.  
Според Смилов рискът пред проекта е висок: „Самото правителство признава, че проектът е рисков. 
Дори Китай изцяло да инвестира, България ще бъде въвлечена по някакъв начин. 
Един милиард лева ще трябва да изхарчим само за включването на централата към системите ни. 
Ще трябват и разходи за отработеното гориво. 
Това, което се случва, е дежа вю. 
Големият риск е да се изхарчат едни пари и след време да констатираме, че няма нито централа, нито разумно изхарчени средства.”
Според Андрей Райчев възобновяването на проекта е преди всичко шанс: „Ако АЕЦ "Белене" заработи и произвежда ток, сигурно ще харчим за включване. България дотук е потрошила между 2 и 3 милиарда лева за този проект и много труд на поколения хора. Сега се вижда възможност това да се осмисли. Предложението не е България да строи, а да дойдат други хора – китайци или французи, и да вложат 10 милиарда. Това са много пари за България. И да заработи втора ядрена централа. 
Ако съобщението беше, че американците ще правят АЕЦ, г-н Смилов щеше да казва „браво, много хубав АЕЦ, най-после”. 
Социологът коментира и въпроса защо години наред проектът ту се затваря, ту отново се подновява: „Най-важното е защо проектът не става факт. През 2012 г. бяхме взели решение. Какво се случи? Дойде друго правителство? Не. Дойде представител на друго правителство, говори с българския премиер и се оказа, че американците не искат да строят. Това се случи. България няколко пъти е била близо да го направи и последния път американците просто ни забраниха. Като съюзници на най-голямата натовска държава, ние лоялно казахме: „Добре, извинявайте, руснаци.” Същото стана в „Южен поток” и Европа. „Южен поток” беше много изгоден за България, но Европа каза „не”. 
„Ако ситуацията е такава, че Китай е решил да ни подарява Пежо, добре. Но не е такава”, опонира Смилов. Според него „разумната политика е да се водят разговори, но да не се вдига мораториума.”
„Борисов поема голям риск, защото западните партньори ще го гледат намръщено. Щом го прави, значи има сериозен шанс. Американците да блокират китайски проект е по-трудно”, категоричен бе Райчев.  

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...