Adsense-top

Той си мисли, че е Тръмп, Борисов, Льо Пен. А е просто Марешки!

Броени дни след като се снима с европейските националисти в Ница, Веселин Марешки хвърли политическа бомба: щял да инициира референдум за излизане на България от НАТО. 
„Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. 
Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. 
В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види.“
В тези думи на Марешки няма нито смисъл, нито логика. 
Първо, конституцията не допуска провеждането на национално допитване по международни договори. 
Второ, ако България излезе от НАТО, българският народ няма да спести никакви пари. 
Точно обратното – ще се наложи да ги умножава.
Милиардите, според неговите сметки, трябва наистина спешно да отидат за модернизацията на българската армия, докарана до състоянието на почти пълна капитулация без да е водила война: огромен недостиг на военнослужещи, изтребители в хангарите, демотивиран състав, въоръжени сили, които могат да бъдат ангажирани за празници и развлекателни мероприятия срещу съответното заплащане (справка – честването на ЦСКА). 
Ако е истински патриот, Марешки би трябвало да пледира за по-висок армейски бюджет, а не да оплаква „безсмислената купчина желязо“. 
Но да се търси логика в изявленията на Марешки е загубено време. 
Наскоро той заяви, че в България имало само двама лидери: Бойко Борисов и разбира се, самият той, Веселин Марешки. 
Преди година и половина, когато играеше отрицание на статуквото, се оприличи на Доналд Тръмп.
Преди парламентарните избори бе борец срещу картелите и монополите.
Сега, види се, зави и към Льо Пен и обяви война на Брюксел и НАТО. 
В началото на март Тръмп-Борисов-Марешки сключи политически брак с Движението за Европа на нациите и свободите – европейското семейство от десни и крайно десни формации, чиито лидери са събраха на 1 май в Ница, за да дадат старт на кампанията ва Евроизбори 2019. Домакин на срещата бе френската лидерка Марин Льо Пен.
Горката Льо Пен! Защо движението избра за български партньор точно Марешки е въпрос, на който и тя тепърва ще трябва да търси и да дава отговор. 
Референдум за НАТО няма да се състои, но нищо чудно, ако ратификацията на Истанбулската конвенция отново влезе в парламента. Натискът от страна на Брюксел е огромен и не е ясно още колко дълго правителството на Борисов ще удържа фронта. 
Конвенцията се превърна в една от емблемите на този Европейски съюз, който Движението за Европа на нациите и свободите твърдят, че отричат. Ако Марешки е последователен политик, той трябва да подкрепи Истанбулската конвенция. Поне така обеща преди няколко месеца...
Пак през януари Марешки нарече вота на недоверие към правителството „безсмислен цирк“ и предложи президенството и парламентът да се саморазпуснат, защото там имало само „високоплатени актьори“. 
През последния месец Марешки – с лопата в ръка, светлоотразителна жилетка и слънчеви очила - нашумя с акцията си за запълване на дупките по варненските шосета. Даде и обет: на всяко коремно на президента, щял да запълва десет дупки. 
Накратко: от появата си в парламента насам партия „Воля“ демонстрира липса на всякаква идеология, присъства в Народното събрание номинално и се активира само при ключови гласувания, когато обикновено подкрепя управляващите. Заради безличието и непостоянството й социолозите почти я изтриха от електоралната карта на предпочитанията. 
Но ето че Марешки се оказа способен не на обикновено коремно премятане, а на тройно салто, на лупинг, на сложен пирует. 
Ако след неговите превъплъщения трябва да се запълват дупки, България ще има безупречни пътища!
Лошата новина е, че Марешки не бива да бъде подценяван, тъй като вече 11 години доказва майсторлъка си в политическата мимикрия и брокерство – стартира от листите на РЗС на Яне Янев във Варна, мина през няколко свои политически формации (Национално движение за свобода и демокрация, Либерален алианс), за да стигне до четвърто място на президентските избори през 2016-а и до заместник председателското място в парламента. Въпреки че още през 2014-а срещу него има сигнал за изнудване, през 2015-а е подсъдим, а през юли 2017-а прокуратурата го обвини за заплахи срещу собственици на аптеки...
Възходът на Марешки едва ли е случаен. Държавата и елитът обаче, които позволиха този безпрепятствен възход, сега би трябвало да се стреснат.  
Изявленията на Марешки за НАТО се харесват на електората и може да му донесат изборен успех и места в Европарламента.
Какво обаче печели българският народ от политическото брокерство, което някой толерира?

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...