Adsense-top

Хиляди деца пак останаха без градина в София

Отново хиляди деца в София ще останат извън яслите и детските градини, показа проверка на ДУМА. 
Снощи бе затворена онлайн системата за записване на малчуганите. 
Днес класирането ще бъде извършено в Столичната община под граждански контрол. 
Подреждането обаче се очаква да бъде обявено едва в събота в Информационната система за обслужване на детските заведения, която тази година обхвана за първи път и подготвителните групи в училищата.
11 957 свободни места обявиха от общината през март. 
От тях 10 263 са за прием по общия ред, 1311 за деца с хронични заболявания и 401 за деца със специални образователни потребности. 
Реално обаче местата в детските градини са под 10 000, тъй като останалите са за предучилищните класове в училищата.
Въпреки уверенията на общината, че се прави всичко възможно да се осигурят места за почти всички деца, хиляди от тях отново ще останат извън класирането. 
Най-голям е недостигът в центъра на столицата, и то най-вече за яслените групи. 
В район "Триадица" например има градини, които не са обявили никакъв прием в ясла, а за една от тях за първа група чакат 90 деца за 51 места. 
120 пък са кандидатите от набор 2017 г., които се борят за едва 20 места, отново в "Триадица". Остра нужда от места има в самостоятелните ясли в район "Оборище". В една от тях 60 деца се борят за 13 места.
Тревожно е положението и в район "Лозенец". 82 деца от набор 2016 кандидатстват за 30 места в една от самостоятелните ясли там. Подобно е положението в друга детска ясла в района, където 76 малчугани чакат на опашка за 29 места.
Въпреки че най-голям недостиг има в централните райони, в някои крайни квартали родителите сигнализират също за липса на места. В район "Искър" 90 кандидат-ясленчета се борят за едва 30 места в една от градините, а в район "Младост" 30 хлапета чакат за 8 места.
Най-ощетени тази година се оказаха вторите деца в семейството, които за първи път попадат в социалната опашка заедно с деца от многодетни семейства, близнаци, самотни родители или сираци. Тъй като точките на вторите деца са по-малко от останалите в тази опашка, шансът им за прием е значително по-малък отпреди.
ДУМА припомня, че през миналата година 4000 деца, основно в яслена възраст, останаха извън първото класиране.

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...