Adsense-top

Вдигнаха паметник на Маркс в Германия, никой не го боядиса или оплю...

 
По повод честването на 200-годишнината от рождението на Карл Маркс в родния му град Трир в Западна Германия бе открит паметник на комунистическия философ, предоха ТАСС и ДПА.
Абсолютно никой не се намери да го боядиса или оплюе. Паметникът ще се превърне в туристическа атракция, подобно на къщата-музей в същия град, посещавана от 40 хиляди души всяка година.
У нас разсипахме хиляди паметници на комунизма, вместо да ги осребрим, както правят умните народи.
Паметникът  в Германия, който е подарък от Китай, е изработен от бронз и е с височина 4,4 метра, а тежи 2,3 тона. Той е поставен на еднометров постамент до символа на града античната Порта Нигра.
Около 200 гости, включително делегация от Поднебесната империя, присъстваха на церемонията по откриването на паметника.
Паралелно с честванията е организирана и демонстрация. Участниците в нея смятат за неуместно поставянето на толкова голяма статуя на философа в сърцето на града. В акцията участват неколкостотин души.
Церемонията и речите в Трир бяха прекъсвани от викове и подсвирквания от различни групи протестиращи наблизо, посочва БТА.
Германска група, която представлява интересите на жертвите на комунизма, критикува честванията по повод 200-годишнина от рождението на Маркс, посочвайки, че няма дебат по въпроса за подкрепата на философа за насилието при премахването на социалните класи.
Казваме "да" на дебата за Маркс, но "не" на неговото боготворене, посочи в съобщение лидерът на групата Дитер Домбровски.
В Трир не за първи път отбелязват рождения ден на Маркс. Преди пет години из целия град бяха поставени около 500 малки статуи на мислителя от червена пластмаса.
Като цяло в идните няколко месеца в Трир ще има 600 прояви - изложби, концерти, театрални постановки, конференции - по повод годишнината от рождението на Маркс.
Близо 130 години след смъртта му в Лондон през 1883 г., авторът на "Капиталът" си остава един от интелектуалците, които са най-коментирани по света. Противоречиво е виждането за него. За едни той е критик-визионер на опасностите на капитализма, а за други вдъхновител на съветската, китайската или камбоджанската диктатури.
За Китай, Маркс е най-великият мислител на всички времена. С оглед на факта, че Китай вече е първа икономическа сила, с времето глупавите либерал-западняци, ще трябва все повече да приемаме тази обективна истина.
Вчера на проява по повод годишнината от рождението на Маркс председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "Маркс не е отговорен за всички зверства, за които трябва да отговарят тези, за които се твърди, че са негови наследници", припомня Франс прес.

Източник: Днес.бг, с редакции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...