Adsense-top

Вдигат лихвите по кредитите, обявиха всички банки

Банките започват да вдигат лихвите по кредитите, които през последните години бяха доста ниски и подхранваха растежа както на икономиката, така и на доходите, където го има, както и раздвижването в строителството и имотния пазар. 
Подготовка за скок обявиха всички големи български кредитни институции, а някои дори си признават, че вече са го започнали. 
От втората половина на тази и през следващата година всички ще го усетим, като някои банкери, също като американския Блумбърг в публикацията си, която препечатахме вчера, очакват и осезаемо по-висока инфлация. 
За читателите на 19 минути това не е гръм от ясно небе – от месеци пишем, че централните банки на Великобритания, която вече го направи официално, на САЩ и ЕС подготвят повишаването на процентите, които у нас, без друго, са пъти по-високи от нормалните и то не само заради лева, а и заради регулацията на сектора, в която Европа не вярва. И го каза направо чрез ресорния комисар Домбровскис преди броени дни. 
Той поиска: първо влизане в Банковия съюз, после курс към еврото.
„Очакванията за 2018 г. са леко повишаване на лихвите на кредитите. 
Това обаче ще е бавен процес”, заявява шефът на Банка ДСК Виолина Маринова. 
Също пред К10 – годишника на Капитал за най-добрите в сектора, Левон Хампарцумян от Уникредит е по-директен: „Периодите на ниски лихви не са вечни. Има две тенденции: едната е повишаване, другата е да не става рязко.” Петя Димитрова, която управлява Пощенска банка, очаква повишение на лихвите от 2019 г.
Директорът на Сосиете Женерал Арно Льоклер отсича:
„Вдигане ще има през втората половина на годината. По-засегнати биха били индивидуалните клиенти…, особено по ипотечните и жилищните кредити”, като той им препоръчва договори с фиксирани условия. 
Плавно повишаване е в очакванията на шефа на ПроКредит Петър Славов. Георги Заманов от Алианц пък смята: „Не бих казал, че сегашните ниски лихви са нещо хубаво”. Според него увеличение ще дойде добре на банковата система „и ще се отрази положително на цялото общество”.
Най-прям е Оливър Рьогл, който управлява Райфайзен: „Със сигурност идва краят на ниските лихви…Инфлацията също започва да расте. Въпросът с лихвите обаче е по-скоро политически, отколкото икономически…Съветваме клиентите да теглят дългосрочни кредити – инвестиционни и ипотечни, с фиксирана лихва, като застраховка за предстоящото покачване на лихвените нива и да внимават със задлъжнялостта”.
Шефът на бг банкерите и директор на ОББ Петър Андронов очаква покачване от 1-2%. Той твърди, че още от миналата година банката е започнала да насочва клиентите си в тази посока, за да бъдат подготвени за повишаването.
Питър Барон от TBI, където банкират скромните клиенти с бързи кредити, признава: „В САЩ лихвите вече започнаха да се повишават, което означава, че този процес ще се пренесе и в Европа. Очаквам да почнем да виждаме това в България през втората половина на 2018 г. Някои банки вече предлагат по-високи лихви в сравнение със средните за сектора – TBI e сред лидерите в това отношение”.
Дръпналата много тази година Търговска банка Д също не крие в лицето на директора си Анна Аспарухова какво се случва: „Очакванията са за край на този цикъл на ниски лихви, но едва ли ще бъде рязък и веднага”. 

Източник: 19MIN.BG

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...