Adsense-top

Нинова: Държавата и правителството не могат да осигурят 3 млн. лв., за да спасят 16 българи от смър?

Българските институции трябва да отговорят - България дължи ли пари на европейски болници?
Този въпрос постави към правителството, министерството на здравеопазването и другите институции лидерът на БСП Корнелия Нинова. 
Тя застана пред медиите и даде извънредна пресконференция заради проблема на 16 българи, които в резултат на различни заболявания са в невъзможност да дишат. 
И се нуждаят от спешна трансплантация на бял дроб.
Колко пари се дължат, попита още Нинова.
"Имаме информация, че от 2017 г. българското правителство не е подновило договор с клиниката във Виена и днес от Асоциацията по пулмонална хипертония не са получили отговор има ли или няма договор.
Искаме ясен и категоричен отговор ще днес. 
Здравен министър ли ще е, финансов ли, премиер ли - има ли договор? 
Вярно ли е, че се дължат пари на европейски клиники и заради това отказват на българи да ги лекуват? 
Колко пари се дължат? 
Още утре да намерят 3 млн. лв., за да осигурят възможност на тези хора да дишат. 
Не приемаме аргумента, че има корупция в системата – ГЕРБ управляват от 8 г., да са решили въпроса, подчерта лидерът на БСП, заяви пред медиите Корнелия Нинова. 
Държавата и правителството не могат да осигурят 3 млн. лв., за да спасят 16 българи от смърт?, попита риторично лидерът на БСП.
"До мен стоят представители на Асоциацията по пулмонална хипертония, които днес са протестирали пред МЗ и не са получили подобаващи отговори на въпросите, които поставят. Те се обърнаха към нас за съдействие и помощ. За съжаление трима от тях не са дочакали трансплатнацията, от която имат нужда, за да живеят. Останали са 16 българи, които буквално умират, заради това, че системата ги е отхвърлилаа, заради това, че правителството не може да осигури 3 млн. лв. При положение, че премиерът Борисов всеки ден раздава пари за каквото си иска, за да си купува политическо спокойствие", продължи Корнелия Нинова. И обърна внимание, че хората, които са потърсили съдействие от социалистите, са с платени осигуровки.
Не може с оправданието, че има корупция, да оставиш 16 души, 16 българи да умрат, продължи тя.
Тодор Мангъров, председател на пациентска организация, разказа, че когато българин изпратил запитване към чужда болница и поискал лечение, но не получил отговор. Защото това означавало, че няма да се плати.
Най-често трансплантациите на бял дроб се извършва в универсиетска болница във Виена, разказа Мангъзов. Засегнатите сега са в листата на чакащи трансплантация в България.
Той обясни, че договорът на България с Евротрансплант е изтекъл и затова клиниката във Виена не дава оферти за лечение на българи. Договорът с Евротрансплант е договор с осем държави, обясни Тодор Мангъров. И каза, че от министерството на здравеопазването отговорили, че договорът е безсрочен. Искаме да разберем кой лъже - министерството или болницата във Виена, посочи той.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...