Adsense-top

Д. Божилов за Фрог: Квесторите на КТБ дадоха на „свои” хора по 200 хил. лв. от ФГВБ

Обвиненията на Софийска градска прокуратура към двамата квестори на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев за умишлена безстопанственост в особено големи размери е по сигнал на НПО „Ние, гражданите”.
Лютов и Костадинчев са обвинени в това, че в периода на квестурата в съучастие при условията на продължавано престъпление не са положили достатъчна грижа за опазване на имуществото на банката като са нанесли вреди в размер на 1 070 383,83 лв.
„Сигналът ни е от преди почти 4 г. като това е един от близо 60-те подадени сигнала до главния прокурор. 
Обвинението касае трансформирането на 9 негарантирани привилегировани депозита в КТБ АД в гарантирани, което е довело до изплащане без основание на обезщетения по гаранционната схема”, обяснява пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от „Ние, гражданите”.
Реално от всички подадени сигнали този е най-малозначителният като обем на нанесените материални вреди. 
Той касае обстоятелството, че в периода на квестурата Костадинчев и Лютов със свои решения преобразуваха 9 привилигировани депозити в обикновени, което позволи на титулярите на тези влогове да получат неоснователно по 200 хил. лв. от ФГВБ. 
В обвинителния акт обаче прави силно впечатление, че определената сума на вредите е едва 1 млн. и малко, докато посочената в сигнала сума възлиза на почти 1 млн. и 800 хил. защото всички посочени депозити са надхвърляли гарантираната сума. Тук възниква въпросът над кои вложители, получили неоснователно обезщетение прокуратурата е пуснала отново чадър?
„Ние, гражданите” са подали около 60 сигнала в прокуратурата за неоснователно освободени обезпечения по кредити за допускане на отчуждаване на активи и др. незаконни действия на квесторите, водещи до намаляване активите на КТБ АД, като общата сума на вредите е над 2 млрд. лв. Но по тези сигнали прокуратурата продължава да мълчи и да не предприема адекватни действия.
Особено по емблематичния случай на незаконно присвояване на централната сграда на Банката от защитения свидетел Бисер Лазов. В тази връзка още преди 3 г. беше подаден сигнал в прокуратурата. Наред с това беше сезиран и гражданския съд и преди около два-три месеца ВКС с влязло в сила решение потвърди незаконността на тези сделки и прехвърляния. Въпреки това обаче прокуратурата отказва да се задейства по този сигнал. Както и по останалите.

Източник: фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...