Adsense-top

Сайт за фалшиви новини стана най-четено издание за 1-во тримесечие...

Изданията за фалшиви новини напълно изместиха мейнстрийма, показват резултатите от последно проучване на авторитетна международна агенция.
Самите резултати в момента са за вътрешна употреба - само за абонатите на агенцията. След 3 месеца ще станат публични.
Според тях обаче, най-четената медия през първото тримесечие е сайтът за шеги "Гъдел Нюз". На второ е друг сайт с подобна тематика - "Бултаймс" в 2 разновидности. На трето и четвърто място са "Скандално" и "Истината". Пети са "Оновини".
Едва на 6 място има медия от т.нар. "сериозна журналистика". Това е "Епицентър" на Валерия Велева.
Според някои мнения обаче, и "Епицентър" копира част от техниките на фалшивите новини - основно ползването на супер атрактивни заглавия.
Доста извън първата десетка са официалните портали като Нюз.бг, Дир.бг и пр.
В случая става дума единствено за новинарските сайтове, а не за такива, които имат друга дейност. Ако се добави общата дейност - основно ползването на електронна поща, на първо място е абв.бг. Напред са и сайтовете за видеосподеляне.
Но като чисти медии, които се четат, така наречените "фейкове" вече са превзели пазара.
Сайтовете дори на националните телевизии са далеч назад - извън първите 30.
Тази информация в момента предизвиква сериозни трусове в рекламните агенции, защото чисто пазарно, те би следвало да пренасочат рекламите си към сайтовете за фалшиви новини. За клиента няма значение как е привлечена аудиторията, тя се състои от все същите потребители, които трябва да купуват съответните стоки.
Ако рекламите стоят встрани от най-четените издания, това е по същество отказ от реклама.
Дори той да се случи, вероятно ще повлече общо намаление на рекламните разходи, просто защото няма смисъл да наливаш пари в традиционните медии, които нямат публика.
По принцип, повечето новини във "фейк" сайтовете не са фалшиви. Те са по-скоро "забранени" новини, т.е. това са съвременните апокрифи. Отнасят се до корупция, бежанци, цигaнu, гeйoвe, джeндъpu и пр. Т.е. това са новини, отхвърлящи политическата коректност и отнасящи се до болни проблеми, които официозната среда се опитва да изолира.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...