Adsense-top

Правният съвет в парламента прибирал по 16 800 лв. за „становище“

Парламентарните комисии отказват да работят с Правния съвет към председателя на Народното събрание. 
Причината за това е чисто финансова, установи проверка на Епицентър.бг.
Оказва се, че комисиите нямат възможност да плащат за становищата, тъй като ръководените от експремиера и бивш шеф на парламента проф. Огнян Герджиков юристи оценявали твърде скъпо своята работа, твърдят пред Епицентър. бг депутати от управляващото мнозинство.
Като доказателство за твърденията си, те посочват гласуваните през юни 2017 г. промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). 
Тогава Комисията по правни въпроси е ангажирала юристите за оценка на законосъобразността на проектозакона. 
Хората на Огнян Герджиков са поискали и са получили 16 800 лв. за 44-страничен доклад. 
След този случай ръководството на комисията решава да се откаже от услугите им, тъй като консултативният Правен съвет иска твърде много пари и на практика работи като реномирана адвокатска кантора.
Потресените депутати разказват друг случай за необосновано високите финансови искания на юристите на бившия служебен премиер. През ноември 2017 г. 
Комисията по социална политика е платила 5 000 лв. на за становище относто промените в Търговски закон, целящи недопускането на прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 
Именно тогава депутатите се отказват напълно от услугите на Правния съвет, а в началото на тази година председателят проф. Огнян Герджиков атакува яростно в медиите приеманите от НС закони. Той ги обяви, че в последните години нормативните актове се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално".
От ръководството на парламента са предлагали на членовете на Съвета да минат на твърд хонорар в размер на 1000 лв. месечно. Юристите обаче категорично отказали, тъй като сумата им изглеждала смехотворна.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...