Adsense-top

Бойко потресен 1000 тира посрещат Макрон - блокират София

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица. 
Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише „Монитор“.
Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.
Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. 
Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша. 
Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. 
Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. 
Част от машините ще се насочат към резиденция „Бояна“, а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.
По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.
Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.
Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.
Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. „Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.

Източник: Хак нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...