Adsense-top

Бивш посланик: Да предадеш свой гражданин на чужда държава, е отказ от суверенитет

Споразуменията за екстрадиция са двустранни и имат изключително политически характер.
САЩ има такива с доста държави, но има и такива страни, с които няма споразумение.
При нас искането за екстрадиция, като това за Желяз Андреев, се насочва към Министерство на правосъдието, но политиците трябва да погледнат дали не трябва това да се промени по посока на МВнР, коментира в ефира на БТВ Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Атина във връзка със случая „Желяз“.
„Това е политически въпрос, но той трябва да бъде вменен на МВнР на първия етап още, а не на Министерството на правосъдието. 
Възможността за договаряне с другата страна е в ръцете на външно министерство“, коментира Стоянов.
„Има различни вратички – ако има решение на съда набързо у нас за три месеца условна присъда, например, в САЩ не може да съдят някого“, посочи топ дипломатът.
„Има страни, които отказват на САЩ да екстрадират свои граждани под претекст, че Щатите не могат да изпълнят изискванията по договор“, даде още една опция за справяне със ситуацията бившият посланик.
„Да бъдеш съден от собствената си съдебна система, това е израз на суверинитет, а, ако го предадеш на друга държава, това е отказ от суверинитет. Представете си един журналист от БТВ да го предадете на Македония да го съди, защото пее македонски песни и защитава кауза“, посочи Стоянов.
По думите му е много важно да се види как са постъпили други страни в подобна ситуация.
Припомняме, че младият мъж Желяз Андреев е обвинен, че е продавал на Сирия забранени стоки за авиацията. По искане на Щатите и обявяване за издирване с червена бюлетина от Интерпол Желяз бе арестуван в родния му град Добрич.
Полицията е използвала лъжливи сведения, за да примами Желяз и майка му в полицията. Следователи излъгали жената, че Желяз е участвал в ПТП. При отиване на майката и сина в полицията за изясняване на случая, Желяз бил арестуван.
Той прекара около 90 часа в ареста, но после бе освободен с мотив, че няма да се укрие.
Предстои в 60-дневен срок съдът да се произнесе дали той да бъде екстрадира за САЩ. Вчера в Добрич, София и Лондон се проведоха протести в защита на Желяз.
Главният прокурор Сотир Цацаров разкри, че САЩ искат задържането на още четирима – две жени и двама мъже, но органите на реда няма да арестуват никого повече.
Адвокати и колеги на Желяз са категорични, че той е бил на ниско ниво в йерархията, не е договарял и не е подписвал договори, нито пък има връзка с митници.
Това означава, че обвиненията на Щатите трябва да бъдат насочени единствено към собствениците на фирмата. Те обаче са се споразумели с органите на реда и излежават мижави присъди. Не е ясно какви данни са дали самите те за подчинените си.
Името на Желяз Андреев не фигурира в кореспонденцията между шефовете на компанията в Маями и мениджърите на офиса в София. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия кореспондентът на медията в САЩ Ясен Дараков по повод случая с българина, застрашен от 20-годишна присъда отвъд Океана за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.
Това, което прави американската прокуратура в такива случаи, е да притисне всички, срещу които може да повдигне дори най-малкото обвинение, за да може да ги използва като свидетели срещу другите. Именно такъв е и случаят с Андреев, поясни той.

Източник: Епицентър.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...