Adsense-top

Служител на НСО изнудва чужд консул

Поискали 30-40 000 лева от консула на Катар, за да го охраняват
Скандален и срамен случай на изнудване на чужд консул от ръководен служител на НСО е на път да вкара страната ни в международен скандал, пише сайтът „Факти“.
Ето и хронологията на събитията:
На 7 март на официално посещение в България по покана на българския президент пристига емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в правителствена зала се появява ръководен служител на НСО – Никола Николов, началник на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и чуждестранни гости. Присъствието му на летището не е свързано с изпълнение на преки служебни задължения по официалното посрещане. Този факт буди интерес у останалите служители от НСО да следят внимателно действията му. 
Николов започва безцеремонно да се пазари с консула на Катар – Фахад ал Муссалам, че във връзка с обезпечаване на безопасността на емира трябва да се дадат пари за осъществяване на охраната и транспорта му. В разговора служителят на НСО настоявал за необходимостта от такива средства и успял да „договори“ определена сума.
Важно е да се отбележи, че Николов е служителят, който дълги години носи пушките на един президент – известен ловец и отговаря в НСО единствено за организиране на ловни турове в духа на бившето УБО. По същото време е назначен с “богатия” си професионален опит от няколко години служба за съветник на тогавашния началник на НСО Димитър Димитров. В последствие Николов е издигнат от следващия началник Ангел Антонов (също запален ловец) до началник на звеното, отговарящо за мероприятията на нашите и чужди охраняеми лица, без да се вземе под внимание, че не отговаря на условията за заемане на длъжността – не притежава задължителната магистърска степен. 
Превръща се в “сивия кардинал” в службата и единствен доверен придружител на началника си Ангел Антонов в многобройните му ловни излети в стопанството в Кричим, обезпечени със стотици хиляди левове от бюджета на НСО, т.е от джоба на данъкоплатеца. Другата му функция вероятно е била да води пазарлъци с чуждестранни делегации, но за това може единствено да се гадае.
На 8 март Николов и помощникът му Димитър Георгиев се срещнали отново с консула на Катар в България Муссалам, за да си потърсят и получат уговорената сума. Става дума за немалко пари – от порядъка на 30-40 000лв.
Георгиев също може да се похвали със “завидна” професионална кариера. Близо 18 години престоява на пост като обикновен изпълнител, без да се отличава с каквито и да било качества. След като негов близък приятел заема отговорен пост в Президентството, прескачайки няколко йерархични нива, той е назначен на висока ръководна позиция в елитното звено за лични охрани. Това става възможно, след като като са погазени редица вътрешноведомствени нормативи.
За срещата на Николов с консула се разчува в НСО и някои служители, участвали в осигуряването на делегацията, заплашили Николов, че ще докладват за случилото се. Николов, уплашен от думите на колегите си, раздал пликове с пари на участниците в обезпечаването на делегацията. Пренебрегнати служители обаче потърсили от него подобни пликове, като го обвинили, че е прибрал голяма част от парите за себе си. Колегата им ги уверил, че техните пликове са прибрани в неговата служебна каса. 
Случаят обаче се размирисва все повече. Ръководни служители, до които достига горната информация, се уплашили, че към прокуратурата могат да изтекат сведения за случая и тя да започне разследване за получаване на рушвети. Още на следващия ден, 9 март, докладвали на началника на НСО Данчо Дяков. Учудването им било огромно, когато чули от него, че Николов трябвало да бъде извикан и смъмрен, че е задържал за себе си по-голямата част от рушвета. И мъдро се разпоредил, парите да бъдат разпределени „справедливо“. На 12 март Дяков преценил, че на Николов е трябва да се извърши проверка, а една част от рушвета да се “дари” на фондацията на НСО. Вероятно за да се замажат очите на някого, ако все пак се разчуе извън службата.
Случаят събужда много важни въпроси:
Колко пъти служители на НСО са искали и получавали пари от висши представители на чужди държави?
Конкретният случай не е ли изнудване на високо ниво, което срива имиджа на страната ни? Ако чуждестранните гости дадат медийна гласност на това изнудване, не би ли се стигнало до международен скандал?
Как и по какъв начин президентът осъществява контрол върху дейността на НСО?
Кога и как началникът на НСО ще може да бъде проверяван как изпълнява функциите си, нормативните и вътрешноведомствените актове от независим орган?
Как и по какъв начин ще се изкоренят практиките на УБО от дейността на НСО?
Ще потърсят ли правоохранителните органи някаква отговорност от всички замесени в конкретния случай служители?
Адекватен ли е законът за НСО, след като обществото многократно е реагирало негативно на честите скандали, свързани с дейността на службата? Не е ли крайно време Парламентарната комисия за контрол над специалните служби да се заеме и с НСО?

Източник: Хак нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...