Adsense-top

Арестът на Иванчева е професионален провал за Цацаров

Арестът на кмета на район ”Младост” Десислава Иванчева е институционален провал за Сотир Цацаров. 
Това заяви адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.
“Това, което той каза и което е откровен юридически оксиморон, е, че при ареста на Десислава Иванчева е имало унизително отнасяне, но всичко е било в рамките на закона. Значи Конституцията и Конвенцията за правата на човека забраняват, това е абсолютна забрана на унизителното третиране, т.е. ако арестът е унизителен, той не може да бъде законен. 
Така че тук главният прокурор направи една много сериозна грешка, това беше един много тежък морален и професионален провал. 
Обаче, да, вероятно ще има още арести за подкупи, тъй като вие знаете колкото пъти журналисти са се опитали да разкрият корупция, престъпления, толкова пъти са успели. Журналистите практически вършат работата на разследващите”, коментира Екимджиев.
По думите му сред институциите няма памет за нарушенията на човешките права и затова те се повтарят.
“Държавата прави най-лесното – плаща с нашите пари присъдените от Европейския съд обезщетения и дори тогава, когато в решенията на съда в Страсбург са констатирани системни, повтарящи се проблеми, не взема адекватни мерки за тяхното преодоляване. С промени в законодателство, във властови практики, в изграждането на една институционална култура и памет, така щото тези нарушения да не се възпроизвеждат като в някакъв нелеп сериал и всичко това да става за сметка нашите права, на нашите пари на нашето самочувствие като европейски граждани, Т.е. липсва системен подход и това ме кара да мисля, че всъщност ние не възприемаме и нямаме респект към правата на човека като европейска ценност. И това е някак си нормално, защото ние не сме се борили за правата си, а някак си сме ги получили наготово и вече близо 30 години се чудим какво да ги правим”, добави юристът. 

Източник: FROG NEWS

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...