Adsense-top

Задължителната казарма ще се върне, затова произвеждам генерали...

Убеден съм, че няма да е далече денят, в който ще разискваме връщане на наборната военна служба, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Думите му бяха в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов (ДПС) за планираната от правителството доброволна военна служба.
Според Каракачанов доброволната военна служба ще реши проблема с недокомплекта в армията, който е 5600 души, и ще спази конституцията, в която е записано, че защитата на Отечеството е дълг на всеки българин.
"Подобен проблем с недокомплекта има в армии на богати държави, които плащат много по-добри възнаграждения на своите военнослужещи и им осигуряват много по-добри социални придобивки", каза още министърът на отбраната.
Според него някои от страните решават този проблем, като връщат наборната военна служба, и даде пример със скандинавските държави, а страни като Турция, Гърция и Дания дори не са премахвали наборната военна служба.
"Правителството прецени да даде възможност на онези млади български граждани, които имат желание доброволно да получат подобно военно обучение в редовете на армията в рамките на определен период, да усвоят знания и умения, за да се подготвят след това да бъдат зачислени за резерва.
Някои от тях ще придобият и звания в сержантския състав или офицерски звания според подготовката, която получат", обясни плановете Каракачанов.
Джейхан Ибрямов каза, че изказванията на Каракачанов са популистки и в нито един стратегически документ не се говори за доброволна или наборна служба, а за доброволна военна подготовка.
Много добре осъзнавате, че попълването на недокомлекта няма да се случи по този начин, каза Ибрямов и добави, че за обучаването не един войник са нужни 2 години, а не 6 или 9 месеца.
Припомняме, наскоро Каракачанов произведе 5 нови генерали и адмирали. С това общият брой генералски длъжности в държавата доближи 40. Което за смешната ни армия от няколко хиляди души, е доста странно решение.
Но явно скоро войската ще става голяма, защото ще мобилизираме в нея всички младежи, навършили 18 години. Както беше в доброто старо време на "родната казарма"... :)

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...