Adsense-top

Гении: Сменят движението от дясно на ляво, в Англия имало по-малко катастрофи...

 
Поредна гениална идея оповести днес КАТ.
Като част от мерките за намаляване на катастрофите, се предлага България да смени движението си от дясно на ляво. Т.е. да станем като в Англия, Япония и Австралия.
"В Англия има в пъти по-малко катастрофи на глава от населението, следователно мярката би трябвало да е полезна" - обясни началникът на КАТ комисар Бойко Рановски.
Според него, лявото движение произтича от по-правилното изначално развитие на пътищата, което в първата индустриална сила Великобритания е станало първо и е тествано най-дълго.
Историята сочи, че в Англия лявото движение произтича от дължината на шпагите, носени в Средновековието. Тъй като те са носени от ляво, за да е удобно да се извадят с дясната ръка, то при разминаване на хора на коне, често шпагите са се удряли една в друга. Затова са решили да вървят от ляво, за да остава шпагата от външната страна.
Как това има отношение към безопасността днес, не е съвсем ясно.
От КАТ не коментираха колко ще струва промяната и как ще се впишем в ЕС, където всички са с дясно движение. Не обясниха и риска от катастрофи в преходния етап - докато хората свикнат.
Най-вероятно всички стари коли ще бъдат забранени, и ще трябва да се купуват нови с десен волан.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...