Adsense-top

Отново обжалват цената на билета в София. Граждани атакуват в Административния съд и новата наредба на ГЕРБ

Граждани отново обжалват по-високата цена на билета в София. 
Жалбата е подадена в петък в Административния съд в столицата. 
Сред жалбоподателите са отново онези, които близо две години се бориха в съда за отмяна на наредбата за обществения транспорт. 
Именно в нея е заложена цената от 1,60 лв. за еднократно пътуване.
ДУМА припомня, че Административният съд обяви преди година, че цената от 1,60 лв. е незаконна. 
Окончателното решение трябваше да бъде взето от ВАС на 25 април. 
Въпреки че заседание е насрочено, съдът на практика ще се произнесе по вече отменена наредба. 
Така цената на билета остава в сила. Общинските съветници от БСП алармираха за подготвяната процедурна хватка още в началото на април, като настояха да се направят нужните промени в нормативния документ, но не и да се приема напълно нов. Това обаче не стана и мнозинството одобри наредбата преди две седмици.
 Оказва се, че схемата, по която работят от ГЕРБ, не е нова. Същият сценарий се е разиграл през 2010 г. Тогава последната инстанция в лицето на ВАС е отменила като незаконна увеличената от 70 ст. на 1 лев цена, гласувана през 2008 г. Решението на съда обаче се обявява три месеца след като вече е приета нова наредба на общината, която отменя обжалваната. Делото е водено по жалба на Иван Петров и Борис Цветков, който по това време не е бил общински съветник от БСП.
Сега жалбоподателите смятат, че новата наредба продължава да е незаконосъобразна, и са решени да се борят докрай за правата си. Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, чиито членове са сред жалбоподателите, настоява за оставките на председателя на комисията по транспорт в СОС Екатерина Йорданова и Зафир Зарков, които са вносители на решението от ГЕРБ. "Няма да се откажем от борбата въпреки долнопробните номера, защото общината има грешна и неадекватна на нуждите на хората концепция за управлението на обществения транспорт", категорични са от инициативата.
Миналата седмица стана ясно, че Столичната община ще се опита за пети пореден път да даде на концесия 2610 спирки на градския транспорт. Частните фирми ще трябва да подменят съоръженията и да плащат на общината 48 000 евро такса за срок от 15 години.

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...