Adsense-top

Реалните ползи от политиката се измерват с висок стандарт, а не с ПиАр блъфове, смята президентът

Икономиката е неразривно свързана с политиката. 
Това обясни президентът Румен Радев в лекция пред студентите от УНСС. 
Реалните ползи от политиката се измервали във висок жизнен стандарт, а не с ПиАр блъфове, по думите му. 
Успехите на страната ни са в демократичната Конституция, пазарната икономика, членството в ЕС и НАТО. 
Усъвършенства се инфраструктурата, похвали Румен Радев. 
Голям обем от еврофондовете са усвоени. 
Въпреки това сме на челни позиции по смъртност и обезлюдяване, а милиони хора живеят в бедност. 
Пенсиите у нас били шокиращо ниски.
Държавният глава разкритикува варварския начин на приватизация у нас и на унищожаването на земеделието. 
Делът на сивата икономика спъвала реалната икономика. 
Привличаме инвестиции чрез социален дъмпинг, по мнението му. 
Държавният бюджет се използвал за потушаване на социално недоволство и протести. Радев критикува неефективната администрация и липсата на електронна администрация.
Защита, предвидимост и сигурност, иска той. Не трябвало безкритично да се подкрепя Народното събрание, тъй като често има хаотични законодателни промени. Румен Радев отбеляза, че все по-често, между две четения, се приемат значителни промени. Тежестта на общественото обсъждане трябва да е изнесено в началото на законодателния процес, изтъкна държавният глава. Липсата на прозрачност пречи на икономиката. Едни и същи фирми служебно печелели обществени поръчки за водни цикли и магистрали. Програмата за саниране била несправедлива. Нямало механизъм за контрол, а пък фирми с неясни капитали изкупували енергетиката и телекомуникацията.
Според Румен Радев в държавата няма воля да се защити обществения интерес. Да станем богата държава, но колко богата, пита Румен Радев. Какво означава да бъдем богати, продължи той и се позова на Гьоте: " Светлина, повече светлина."
България прилича повече на строителна площадка, но какво се строи, не се вижда, защото е тъмно, подчерта той.
Едни хора отиват за строителен материал,а някой друг им го краде, защото е тъмно, изтъкна Румен Радев. Някой в тъмното пък е ръководител на строежа. Крайно време е да включим прожекторите, настоя президентът. Прокуратурата и съдът имат последен шанс като върнат доверието към себе си, смята той. Всички корумпирани трябва да бъдат заловени, независимо от кои среди са. Нужни са хора с адекватна култура и образование.
Той приветства всяка политика за инвестиции в образованието. Според Радев с увеличение на учителски заплати и ремонт на училище нямало как да се повиши качеството на образованието. В някои държави в детските градини се изучавали информационни технологии. Не упреквам никого, изтъкна Румен Радев и настоя за инвестиции в децата, а не да се влагат пари в стиропор. Радев обеща, че ще работи с такова правителство.
Моят призив е по-малко оръжие, повече диалог, това заяви държавният глава Румен Радев за положението в Сирия. Военният ефект бил пренебрежим. Минус един милиард е финансовият ефект от атаката. Основно държавите, атакували Сирия, обаче постигат вътрешни ефекти. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, изтъкна държавният глава. Ситуацията в Сирия се различава от двете войни в Залива, Косово и Либия. Сега всеки преследвал собствени интереси.
Не могат в тази ситуация да се прилагат стратегии от отминали конфликти, подчерта президентът. Само едно изтърване на нервите, на една грешка и сме на ръба на директен сблъсък, предупреди той.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...