Adsense-top

ГЕРБ започват мащабно строителство на жилища за роми!

В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.
Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма, пише вестник “24 часа”.
“Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата”, обясни арх. Данов.
Държавата да създаде фонд, който да финансира строежа на социални жилища, предложи през март министърът. В тях срещу символичен наем ще се пускат да живеят социално слаби хора.
За ромските жилища идеята е те да се правят в близост до сегашните гета, а терените да имат пълна инфраструктура. Територията на гетата също трябвало да бъде облагородена, вероятно с пари на общините.
До момента експерти на ведомството са изпратили на всички общини писма, с които искат от тях информация какви свободни терени за строителство на социални жилища имат, колко са социално слабите в общината и с колко готови сгради за настаняването им разполагат.
Подчинените на Данов си представят поддържането на социалните жилища да се прави от жилищни асоциации. Те фигурират в закона за етажната собственост от 2009 г. като възможност за сдружаване на собствениците на жилища в многофамилна сграда.
Моделът обаче така и не проработи, защото желаещите са много малко. За строителството ще се търси публично-частно партньорство между общини, държава и частни фирми. Общините ще дават терените, а държавата – облекчени условия за ползване на домовете.

24 часа, Дарик, Фрюг нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...